Финансист - къде кризата в Европа ще удари България?

Финансист - къде кризата в Европа ще удари България?
Публикация   08:28     31 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     873

Делът на компаниите в несъстоятелност в България достигна 16 процента, един от най-високите в ЕС

   „Делът на компаниите в несъстоятелност в България достигна 16 процента. Това е един от най-високите проценти в Европа. Самият им брой обаче е доста нисък. Има особености на законодателството у нас, които изкривяват статистиката. В България много компании, които в трудна ситуация, не обявяват несъстоятелност, а се продават на граждани, които нямат доходи. Ние сме една от страните с най-много неактивни компании”, заяви финансистът Пламен Димитров в „Плюс-минус. Коментарът след новините” по Нова тв.

   По думите му въпреки законодателните промени в последните години, все още една реално фалирала компания може да бъде продадена по номинална стойност чрез счетоводни трикове на малоимотни лица за сметка на кредиторите.

   Освен това много компании изпадат в несъстоятелност заради невъзможността да се променят в период на дигитализация в глобален мащаб.

   Българският бизнес също така може да пострада от членството на България в Европейския съюз за първи път, както страната се присъедини към единния пазар през 2007 г., предупреди Димитров.

   „Ние сме част от Европа, за момента и изцяло единствено за добро”, посочи той.

  По думите му основната причина за притеснения са затрудненията на икономиките в еврозоната и най-вече на германския автомобилен отрасъл.

  „Най-уязвими за секторите на металите, пластмасите и транспорта”, посочи Димитров за възможните последствия в България. „Те са директно свързани с автоиндустрията на Запад”.

  Димитров подчерта, че проблемът с липсата на кадри в българската икономика става все по-сериозен.

  „Свидетели бяхме на няколко големи инвестиции в България, много сериозно обмислени, планирани от топ инвеститори на световно ниво, които бяха прекъснати поради тази причина”, поясни експертът и добави, че се внася работна ръка от Сърбия и Македония.

   „Решението го виждаме в по-високотехнологични бизнеси в България. Една машина замества 10 човека. Касовите апарати работят без касиери вече”,заяви Димитров.

   „Считам, че нивото на българските мениджъри е доста високо”, допълни той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha