Стоян Панчев, икономист: Проблемът с втория стълб на пенсиите и възможността бъдещите пенсионери да са ощетени вече беше официално обявен

Стоян Панчев, икономист: Проблемът с втория стълб на пенсиите и възможността бъдещите пенсионери да са ощетени вече беше официално обявен
Публикация   08:01     28 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     503

   Икономистът Стоян Панчев в интервю за Агенция „Фокус“ с предупреждение, че бъдещите пенсионери на 2021 г. могат да бъдат ощетени по втория стълб на пенсионната система

   Г-н Панчев, алармирате, че бъдещите пенсионери, чийто пенсии ще бъдат изплатени за първи път през есента на 2021 година по втория пенсионен стълб, ще се окажат ощетени. Може ли на първо място да  обясните какво представляват двата стълба: първият и вторият и на какво се основават вашите притеснения?

   Първи стълб е така нареченият държавен, на държавното обществено осигуряване. То представлява основната част от пенсионната система в момента и функционира на разходно-покривна система, тоест парите, които влязат през осигуровките на работещите в този първи стълб, веднага биват изхарчени под формата на пенсии за покриване на задълженията към настоящите пенсионери. Там нямаме индивидуални сметки, нямаме спестяване. Нямаме инвестиране на парите. Имаме покриване на задълженията към настоящите пенсионери чрез парите, събрани от работещите българи. Вторият стълб, за който напоследък става въпрос и се коментира в медиите, е така нареченият частен  задължителен стълб. При него 5 % от нашата заплата се спестява в специална индивидуална сметка, разположена в един от няколко пенсионни фонда, които управляват тези пари. И когато ние като работници навършим пенсионната възраст, ще имаме възможност част от нашата пенсия да идва от този втори пенсионен стълб. Разликата между двата е, че тук имаме спестявания, инвестиране на средства, макар и те да се инвестират според едни много тясно зададени критерии в законодателството. Но така или иначе имаме индивидуални сметки, в които има натрупване на средства.

В такъв случай на какво се базират твърденията на бившия социален министър Иван Нейков, че проблемът, за който вие говорите, не съществува?

Проблемът вече беше официално обявен от наскоро подалия оставка социален министър на една среща между експерти, представители на фондовете и държавните институции. Там беше заявено, че първото поколение от работещи, които ще получават втора пенсия: това са жените, родени през 1960 година. При тях ще се получи следният проблем: тъй като те започват да получават пари от втория стълб, основната част от пенсията им, която идва от първия: от държавното обществено осигуряване, ще бъде намалена с 20 %. Това са за момента поне плановете на законодателя, на държавата.

Как така ще бъде намалена с 20 %? Защо?

  Ще бъде намалена, защото те ще започнат да получават пари от втория стълб. В някои случай те са събрали достатъчно количество спестявания в своите лични партиди във втория стълб. И сега ще дойде момент, в който, тъй като започна да функционира напълно пенсионната система, за да се компенсират тези допълнителни пари, които те ще получават, основната част от пенсиите им ще бъде намалена с 20 %, което е било и в първоначалния замисъл на пенсионната реформа. Разбира се докато не влезем в детайлите. Те са малко по-различни. В първоначалните планове, зависи кой експерт питате, вноската по втория стълб – частното осигуряване, е трябвало да бъде или 7, или 10 %. В момента тя е 5 %. И съответно тези хора, които сега ще се пенсионират, не са имали такъв продължителен период на осигуряване във втория стълб, при тях са събрани по-малко пари. И съответно, ако се случи това, което се планира в момента: намаляване на парите, получавани от първия стълб с 20 %, няма да може да се компенсира тази разлика и съответно това ще създаде ситуация, в която ще имаме хора, които за първи път започват да получават пари по този нов регламент, макар че той е планиран десетилетия назад, ще получават по-малко пари, отколкото останалите пенсионери.

  В този ред на мисли добре ли е човек да се осигурява по третия стълб на пенсионната система: доброволния?

  При третия стълб няма такъв проблем, защото той си е абсолютно доброволен. Там каквото сте си спестили, ще го получите. Ако сте спестявали в третия стълб, няма да ви се намали пенсията от първия. Тук интеракцията е между първия и втория, защото вторият е, макар и на практика частен, той е задължителен и съответно е под доста по-сериозна регулация от страна на държавата.

  Това означава, че първият и вторият стълб действат на принципа на скачени съдове?

Да, те са като скачени съдове, но не би трябвало да са скачени по този начин.

А какво е вашето предложение всъщност: за реформа на пенсионната реформа?

Първо трябва да има довършване на това, което е започнато като пенсионна реформа. Това, което например някои експерти казват, е, че трябва да достигнем, вместо тези 5 %, отиващи във втори стълб – да са 10 %. Тоест по-голямата част от нашите вноски да не отива в държавното обществено осигуряване, в първия разходопокривен стълб, а да отива във втория, където всеки човек има своя сметка, в която се спестяват неговите пари. Докато в първия – такова нещо няма. Там парите веднага се похарчват. Трябва да обърнем тежестта в тези два скачени стълба и по-голямата тежест да бъде във втория стълб: в това, което е личната сметка за сметка на първия стълб, който вкарваме в един общ кюп и след това се преразпределя между пенсионерите. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Ако говорим за по-краткосрочен план, тази корекция на индивидуалните партиди от 20 % не трябва да бъде в този размер.

А в какъв трябва да бъде?

По-малка. Зависи от конкретните изчисления. Според мен трябва да е наполовина – например 10 %. Зависи от конкретните изчисления, а ние нямам пълен достъп до тази информация. Аз поне като външен експерт нямам достъп до тази информация, но моето впечатление е, че трябва да бъде наполовина така, че да не ощетяваме първите хора, които ще получават пари от втория стълб по този механизъм. И да запазим доверието във втория стълб. Последното нещо, от което имаме нужда в момента, е още един такъв малко изкуствено създаден скандал около него, за да подкопае доверието на пенсиониращите се на работещите към втория стълб.

По-рано заговорихте за оставката на социалния министър Бисер Петков. Смятате ли, че пенсионната реформа и проблемите, за които говорите, е основната причина премиерът Бойко Борисов да я поиска?

Не знам дали е основната причина, но съм сигурен, че има връзка, въпреки че аз по-скоро мисля, че други теми са били причините на премиера за това нещо. Но смятам, че и това е допринесло. А ако не е, би трябвало да допринесе, защото това е изключително голям проблем, който се създаде, имайки предвид, че хората, които ще се пенсионират през 2021 година и ще бъдат първите засегнати от тази регулация, всъщност вече не могат да прехвърлят своите партиди в първия стълб и при тях ситуацията е решена. Те нямат мърдане: нито напред, нито назад. Всъщност вие имате право да прехвърлите своята партида от втори в първи стълб пет години преди вашето пенсиониране. Ако искате да го направите по-късно, нямате тази възможност. И съответно хората, които ще се пенсионират през 2021 г., ако тези 20 % не бъдат намалени, ще получат по-ниски пенсии.

   И това е абсолютно сигурно, според вашите изчисления?

  Със сигурност. То всъщност се знае доста отдавна. И един от проблемите е, че и социалното министерство, и финансово, и самите фондове конспиративно мълчаха по въпроса. Бяха се разбрали да „решат“ темата на закрити врати, макар че години наред експерти предупреждават за този проблем. За първи път той сега излезе официално наяве. Допреди това имахме изчисления на икономисти, които показваха, че такъв проблем се задава, но той беше отричан от властта. Сега за първи път чухме признанието на самия министъра, а и от самите фондове, че те също са знаели за този проблем. Ние го разбрахме благодарение на тази среща, на която министър Бисер Петков го обяви. И след това то стана достояние и за медиите. Иначе преди това имахме предупреждения от икономисти, статии в различни издания, които говореха за този проблем. Но тогава получихме официално потвърждение както от министъра, така и от самата Асоциация на частните пенсионни фондове, които дотогава също мълчаха по въпроса, което за мен е гигантска грешка и може да изиграе изключително лоша шега както на самите фондове, така и на всички български граждани, които на практика спестяват в тези фондове, макар и не по свое желание, а чрез задължителното пенсионно осигуряване.

    Теодора ПАВЛОВА

Тагове : пенсии , проблем ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha