Вторник, 14 Май 2024

Службата за охрана не трябва да пази Доган и Пеевски, обяви президентът

Службата за охрана не трябва да пази Доган и Пеевски, обяви президентът
Публикация   17:03     21 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     448

   Националната служба за охрана (НСО) не трябва да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски не защото няма заплаха за сигурността им, а защото те сами могат да си позволят охрана. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Годината" на "Дарик радио", а коментарът му предизвика още изказвания по темата. Цялото интервю на държания глава гледайте тук.

   Малко по-късно, отново пред същата медия, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията от години сама плаща както за автомобилите, с които НСО вози Доган и Пеевски, така и за техниката. По темата последва и отговор от премиера Бойко Борисов, който отвърна на нападките на президента и каза, че ако всички тръгнат на работа с велосипеди, ще станат за смях. Според Борисов коментарите по темата са "дребен популизъм", но заплашват с размерите си.
 

      Радев: Да се ограничи кръгът на охраняемите лица

   "Законът за НСО е параван, защото службата се превръща в служба към президента. Реално по закон президентът няма оперативни механизми да въздейства върху службата, а на практика се изтиква напред, за да обере всички негативи", коментира държавният глава.
     "Ако президентът има пълни правомощия над службата и ако питате мен, Доган и Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО. Не защото няма заплаха за живота им или основание за охрана, а защото имат достатъчен ресурс да организират сами охраната си", подчерта държавният глава и допълни, че трябва да се стесни кръгът на охраняваните лица.
   "Аз мога и без охрана, ходя с колело и когато времето позволява. Готов съм да се откажа от охраната си", заяви държавният глава.
   По думите му обаче, ако бъде направено предложение за закриване на службата, то трябва да бъде ясно посочено какво ще има на нейно място и как ще се охраняват чуждестранни държавни гости и представители.

   "Имате ли идея колко официални лица преминаха от тук по време на българското европредседателство? Сега си представете, ако на един от тях се беше случило нещо, какво щеше да стане в имиджа на България", каза Радев.

   Държавният глава каза, че би могло да се обмисли как охраната да стане по-малко видима и не толкова натрапчива."Ако има нужда от дебат, всичко това може да се преосмисли", каза Радев. Според него службата за сигурност незаслужено е подлагана на прекалено много критики.

           Карадайъ: Ние плащаме за колите на Доган и Пеевски

   "Благодарение на Ахмед Доган и ДПС България направи мирен преход към демокрация за разлика от някои други държави". Това заяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че има комисия, която обява застрашените лица в страната.
    "Коли и техника предоставяме на НСО от години – за Пеевки и Доган. Колите са наши. Единственото, което се осигурява от държавата, са заплати", заяви в ефира на "Дарик радио" Карадайъ.
    Той обяви, че ДПС ще предложи законови промени за НСО. "Ще предложим президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, портиери, съпруги и съпрузи. Ще оставим в закона за застрашените лица след решение на комисията сигурността им да се осигурява от НСО и държавата", заяви Карадайъ.
   "Тези, които могат да си го заплатят, да го правят, защото частна охранителна фирма не може да охранява така. Този който може да си го осигури, да го прави. Има данъчни декларации, където да се види кой с какви средства разполага. Нито една частна фирма не може да спре кръстовище например", заяви още той председателят на ДПС. На въпрос защо Ахмед Доган има нужда от охрана, той отговори: "Да направиш мирен процес и мирен преход може да засегне геополитически планове".
 

         Премиерът Борисов: Радева с рикша ли ще ходи?

    Министър-председателят Бойко Борисов смята, че който е застрашен, но има партийна субсидия, трябва да си плаща и оцени като правилен подходът на ДПС, който Карадайъ обясни по-рано.
"Това е и мое предложение. Разбрах, че и за службата към президента ще трябва и аз да отговарям. Не знам Радева с рикша ли ще ходи, след като той един ден отиде на работа с колело", каза иронично премиерът.
    По думите му по-видима и по-досадна охрана от тази в Брюксел няма - "хеликоптери хвърчат, снайперисти, армия", изброи Борисов.
   "Имаме Джинджич, имаме утрепан премиер в България. На Балканите е застрашено", коментира Борисов като припомни убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през 2003 г. и това на Андрей Луканов през 1996 г.
  Според премиера Борисов ще бъде по-трудно без НСО. Той смята, че коментарите по темата са дребен популизъм, който започва да придобива застрашителни размери.

  "Готов съм да започнем всички с колела да ходим и да започнат да ни се смеят. Ще се излагаме", коментира премиерът.
  Според сегашните разпоредби междуведомствена комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и ръководителите на служба "Военна информация" и Държавна агенция "Разузнаване", решават кой да бъде охраняван извън лицата, посочени в Закона за НСО.
    Официално оповестеното през 2018 г. основание да се охранява Доган е заплаха от чужбина. През май 2019 г. след въпроси за охраната на Пеевски службата в съобщение до медиите заяви, че не може да оповести имената на хората, които охранява.

   Само преди дни в интервю за Нова телевизия бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров, че кръгът лица, които охранява Националната служба за охрана, е нараснал неимоверно. Според него също не би следвало да се харчи държавен ресурс за охраната на Доган, както и на Пеевски, който ходи много рядко в парламента.

   Владимиров е на мнение и че няма нужда от охрана и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който "не е ниво за НСО".


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha