Русенски университет е домакин на международната младежка конференция

Русенски университет е домакин на  международната младежка конференция
Публикация   07:41     20 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     811

   От 19 до 21 декември 2019г., Русенският университет е домакин на  международната младежка конференция Повратна точка: 20 години от подписването на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа (Turning Point: 20 Years of Stability Pact for South Eastern Europe).  Тя е организирана под егидата на ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

    За официалното откриване 20 декември в 09:30 часа /зала 2Г 509/ са поканени областният управител  на област Русе Галин Григоров и кметът на Община Русе  Пенчо Милков.

   Пактът за стабилност завеща на Русенския университет трансграничната структура БРИЕ /Българо-румънски интеруниверситетски Европа център/.  След подписването му,  през 2000 г. започна реализацията на проект БРИЕ по инициатива на Конференцията на германските ректори и с финансовата подкрепа на редица партньори от Германия. Академичната мрежа включва Русенски университет, Икономически университет Букурещ и германски университети. С респект към това завещание БРИЕ организира младежка дискусия за наследството на Пакта заедно с Европейската дунавска академия от град Улм и Министерство на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден-Вюртемберг, както и с неправителствената организация Европейски инициативи без граници.   

   Пактът за стабилност от 1999 г. сложи край на югославските войни и откри европейска перспектива за Западните Балкани  - Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Албания. 20 години по-късно, Европейският съюз бележи повратна точка, като препотвърждава европейската перспектива на Западните Балкани в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС и продължава да  подкрепя  тези страни в усилията им да изпълнят критериите за членство. Това е и основната проблематика, по която ще дискутират преподаватели и техни млади възпитаници от България, Румъния, Молдова, Украйна, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция, Пакистан, Индия, Виетнам и др.

   Конференцията е поредно доказателство за ангажираността на Русенския университет и неговите партньори към Дунавския регион и неговия потенциал в подкрепа на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, тъй като в него се включват Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.  Затова и участниците в събитието ще обсъждат възможните синергични ефекти  в процесите на сътрудничество и взаимно усилване. Ще бъде очертано и участието на БРИЕ в сътрудничеството по инициативата Дунав-Меконг в рамките на форума АСЕМ /Диалог Азия-Европа/.

   Ректорът на университета проф. д.т.н. Христо Белоев ще открие дискусиите с темата за възникването и развитието на БРИЕ на фона на визуализиран разказ за събития, граници и хора.  Директорът на БРИЕ доц. д-р Мими Корнажева ще дискутира отговори на въпроса дали отношенията ЕС- Западни Балкани са в повратна точка.  Доц. д-р Емануил Коларов, преподавател в БРИЕ, ще коментира административното устройство на държави от Западните Балкани като предизвикателство за тяхното присъединяване към ЕС. Проф. Клаудия Попеску, преподавател в БРИЕ от Букурещкия икономически университет, ще говори за трансграничното сътрудничество между България и Румъния и уроците, с които то може да помогне на публичната администрация от Западните Балкани. В следобедната сесия думата ще имат младите.  Василики Панайотопулу от Гърция, студентка в БРИЕ, ще очертае политическата ситуация в новия Европейски парламент с фокус върху партии и движения, които подкрепят разширяването на ЕС.  Мария Декова, студентка в БРИЕ, ще представи алтернативни на европейското членство перспективи пред Западните Балкани.  Атила Наги от Сърбия ще търси отговор на въпроса как Стратегията за Дунавския регион може да подпомогне разрешаването на конфликта Сърбия-Косово.  Емир Изович ще разкрие добавената стойност на Босна и Херцеговина към културното наследство на Дунавския регион. Дан Драгия от Румъния ще коментира гледни точки от Румъния към бъдещето на Западните Балкани. 

   В съботния ден конференцията ще продължи с генериране на идеи за проекти по Дунавската стратегия, които могат да бъдат полезни за страните от Западните Балкани в контекста на подготовката им за членство в ЕС.  Следобедът е посветен на сесия с  проф. П. Ангелова, председател на Международно дружество Елиас Канети и първи директор на БРИЕ, както и на програма, включваща запознаване със забележителности на Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha