Четвъртък, 9 Май 2024

Програма Еразъм в Русенския университет стана на 20 години

Програма Еразъм в Русенския университет стана на 20 години
Публикация   18:56     13 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     725

На тържеството студентските клубове представиха обичаите в България за посрещане на Бъдни вечер и Коледа.

   Тържество по случай 20 годишнината на програмата Еразъм в Русенския университет се състоя днес. Празникът беше посветен и на предстоящите Коледни и Новогодишни празници.  На събитието присъства ректорското ръководство, Еразъм координатори, преподаватели и студенти, пристигнали от университети-партньори за текущия семестър.

      Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев поздрави гостите по случай годишнината и настъпването на Коледните и Новогодишни празници. Той благодари на студентите, че са избрали Русенския университет за своя период на мобилност. Увери ги, че ще имат възможност да се запознаят с техни колеги и да обменят опит, но също, и че ще създадат познанства за цял живот.

    Програма Еразъм е променила живота на хиляди хора в световен план. В Русенския университет за 20 години изпратените студенти за обучение и практика са 1371, а приетите са 448. Изпратените преподаватели в университети-партньори за лекции или обучение са 1356. Данните за текущия семестър, които не са включени в предходните цифри, сочат, че в момента в университета се обучават 58 студенти от 7 страни.

     По случай годишнината и за постигнати високи резултати при изпращането, посрещането на студенти, организирането на мобилности и утвърждаването на аторитета на Русенския университет в Европейското пространство бяха наградени Еразъм координатори: засл. доц. Стоянка Смрикарова, проф. д-р Антоанета Добрева, доц. д-р Емилия Великова, проф. д-р Росен Иванов, доц. д-р Лилия Тодорова, Ева Първанова, доц. д-р Цветелина Харакчийска, доц. д-р Галина Иванова, доц. д-р Теодор Илиев, гл.ас. д-р Сехер Кадирова, доц. Нина Бенчева, проф. д.м.н. Степан Терзиян и гл. ас. д-р Борис Костов. Доц. д-р Галина Иванова е първият  изпратен на мобилност Еразъм студент на Русенския университет, а доц. д-р Нина Бенчева – първият докторант. Грамоти за високи постижения при изпълнението на програмата получиха и Милена Богданова – отговорна за заминаващите за обучение или практика студенти и преподаватели и Диана Георгиева, обслужваща пристигащите в Русенския университет студенти от партньорски университети. Всички грамоти бяха връчени от проф. д-р Юлиана Попова, заместник- ректор по Интернационализация и комуникационна политика в периода 2012-2019 година.

        На тържеството студентските клубове представиха обичаите в България за посрещане на Бъдни вечер и Коледа. Беше демонстрирано и изработването на сурвакници. Всички координатори и студенти получиха баница с късмети и подаръци, с пожелания за прекрасни празници и топли спомени за Русенския университет, град Русе и България.

Тагове : Еразъм , РУ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha