Петък, 11 Октомври 2024

ЕЦБ остави лихвите си без промяна

ЕЦБ остави лихвите си без промяна
Публикация   12 Дек, 2019   /     akcent.bg   /     461

   Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си и програмата за стимулиране на икономиката, предадоха световните агенции.

   Регулаторът обяви днес, че запазва лихвата по овърнайт депозитите на банките на ниво минус 0,5 на сто. През септември показателят бе понижен от минус 0,4 на сто. Основната лихва по рефинансирането остава на нулево равнище, а лихвеният процент по пределното кредитно улеснение се запазва 0,25 процента.

   Решението бе взето на днешното заседание по паричната политика във Франкфурт, посочва Асошиейтед прес. По-рано тази седмица и Управлението за федерален резерв на САЩ не промени лихвените си равнища. Това е първото решение под ръководството на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард.

По-късно самата тя заяви, че ЕЦБ понижава прогнозата си за икономическия растеж на Еврозоната на фона на вълната от глобална несигурност, предадоха ДПА и Франс прес.

   ЕЦБ вече очаква икономиката на валутния съюз да нарасне с 1,1 на сто през 2020 догодина спрямо септемврийската оценка от 1,2 на сто, след което да засили темпа си до 1,4 процента през 2021 година. Това равнище ще се запази и през 2022 година.

   Институцията прогнозира, че инфлацията ще се ускори до 1,6 процента през 2022 година, достигайки 1,7 процента през четвъртото тримесечие на съответната година. Така показателят ще се приближи до целевия праг от малко под 2 процента. 

   През 2020 година годишната инфлация се очаква да бъде 1,1 на сто, а през 2021 година ще се повиши до 1,4 на сто, предаде БТА.

   Посоката е добра, коментира Лагард, която днес за първи път председателства заседание по паричната политика на ЕЦБ.

Тагове : ЕЦБ , лихви ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha