Четвъртък, 26 Декември 2024

Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

Червените ябълки изчезват заради климатичните промени
Публикация   11 Дек, 2019   /     akcent.bg   /     816

   Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в магазините, червените обикновено са най-търсени. Но, както изглежда, червените ябълки вероятно ще изчезнат от пазара скоро, а за това са виновни климатичните промени.

   Цветът на ябълката идва от нивата на експресия на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни в Нова Зеландия, обясни, че набор от ензими работи заедно за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират протеина, който регулира експресионния ген – наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората.

   За да се получи напълно червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се добие червена ябълка, установяват фермерите.

   Вече има все по-малко и по-малко видове, а често на пазара се използват добавки, за да придадат на ябълките изкуствен цвят. /БГНЕС



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha