Събота, 9 Декември 2023

Златен Рожен представи елексири пред русенски ценители на виното

Златен Рожен представи елексири пред русенски ценители на виното
Публикация   06:43     09 Дек, 2019 /     текст и снимки: Румен Николаев   /     1190

   Изба Златен Рожен представи през седмицата в Русе едни от най-продаваните и актуални вина. В подходяща обстановка бяха дегустирани 2 бели, едно розе и 2 червени, като за случая специално участие взе и управителят на избата Маруся Осиковска.

   Вината бяха представени от Живко Джамяров.  Важно да ценителите на хубавото вино е да се знае, че избата работи само с грозде от собствените си масиви, разположени в близост до винарната. Въпреки по-големият капацитет, годишно се произвеждат малко над 100 000 бутилки. Във всяка една от тях се съдържа тероарът на Мелнишкия край.

  От определящо значение е участието на продуктовия  мениджър и консултант на винарната Федерико Ричи в производството на вино. Неговият международен опит  и отношение към месния тероар съчетават местните винени традиции и съвременните световни технологии.


           Дегустираните вина бяха:

   Сандански мискет 2018 – бяло вино от типичния за Мелнишкия край бял сорт. Виното се е превърнало в емблема за избата, тъй като Златен Рожен са първите, които възраждат славата на Санданския мискет в региона още от първата година на създаването на винарната през 2009.

   White Sand 2018 , Family Reserve бяло вино от Широка мелнишка лоза, с  почти прозрачен и искрящ вкус. В аромата преобладава нюанса на авокадо и бял пипер. Вкусът е сочен и лек, с продължителен приятен послевкус и свеж финал.

   Rosaspina 2018, Family Reserve, розе от Санджовезе 

  Rosaspina e розе, което може да бъде консумирано в рамките на следваните 3-4 години. Да, това ще ви изненада, тъй като сме свикнали, че розето е вино, което е предназначено за консумация в годината след гроздобера. Технологията приложена тук обаче, позволява по-продължителен живот на виното в бутилка.

   SANSI 2017, Family Reserve, Сира и Санджовезе - Sansi е вино, с което лесно може да се започне вечерта – леко, пивко, плодово и сочно. Важно за винарната е да има точно такова вино в портфолиото си, за да отговори на пренасититения с тежки вина пазар по един елегантен начин.

   Melnishki Cepage 2017, Family Reserve, Мелнишки рубин и Мелник 55. - Мелнишкият сепаж за разлика от Sansi, показва топлината на Долината на Струма и структурата на мелнишките пясъци.

   Syrah, Zlaten Rozhen- с интензивен, плодов аромат,  с акцент на черни горски плодове, подправки и какао. Вкусът издава приятна и сочна структура, мека свежест, леки акценти на ванилия и мока, с много добър баланс и дълъг плодов топъл финал.

     Участниците в дегустацията имаха възможност да научат повече за философията на Златен Рожен, а именно да създават вина с международно качество, запазвайки локалния почерк и в унисон с уникалните дадености на Долината на Струма.

             Лозя

     Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 декара разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза.  По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.

    През 2018 са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан, чийто плодове се очакват след няколко години.

   Повече за винарната може да научите на http://zlatenrozhen.bg/

    До 20.12.2019 може да се възползвате от коледната промоция от -15% на вината от онлайн магазина на винарната https://www.zlatenrozhen.bg/magazin/ с промокод: mywine. Важи за всички вина без лимитираните серии вина.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha