Четвъртък, 16 Май 2024

Почитаме Св. Сава - аристократът, строил болници и манастир

Почитаме Св. Сава - аристократът, строил болници и манастир
Публикация   07:19     05 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     977

  Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав. 

Православната църква почита днес Свети Сава Освещени - аристократът, построил болници и манастир край Йерусалим. Той бил роден през VI век в богато семейство в Кападокия. 18-годишен, той станал монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Светецът дал цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир.

  В българските традиции обаче Сава е представена като светица – покровителка на чумата. Предците ни смятали, че тя е сестра на Варвара, а техен брат е Св. Никола, чийто празник се отбелязва ден по-късно – на 6 декември. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка. В Северна България на Варвара, Сава и Никулден се правят семейно-родови служби. Тогава се колят и курбаните за новите къщи, построени през изминалата година.

  На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

  По традиция на трапезата днес трябва да има варени зърна, пълнени чушки с ориз и булгур, питка с мед, жито, шаран с доматен сос, баница с праз.

 

 

 

Тагове : Св. Сава ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha