Урсула фон дер Лайен официално стъпи в длъжност

Урсула фон дер Лайен официално стъпи в длъжност
Публикация   08:49     04 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     500

Юнкер изрази своята благодарност за годините в служба и даде съвети на наследницата си

   По време на тържествена церемония във вторник Жан-Клод Юнкер официално предаде поста си на Урсула фон дер Лайен. Това е последната стъпка по назначаването на новия състав на ЕК. Европейският парламент утвърди вчера екипа на Фон дер Лайен с 461 гласа "за" от 707 гласували, информира Euronews.

   Портретът на Юнкер беше поставен до тези на другите бивши председатели на Европейската комисия. В кратката си реч той изрази своята благодарност за годините на служба и даде някои съвети на фон дер Лайен. С шеговит тон той й пожела "супер уши", за да тълкува шепота в Брюксел, страните членки и Европейския парламент.
 
   Бившият председател й подари символично церемониална камбана, но каза, че няма да й е от полза: "Когато станах председател, ми дадоха този звънец, за да прекъсвам изказвания, по-дълги от три минути. Всички изказвания бяха над три минути, този звънец не върши работа".
 
   Фон дер Лайен като ръководител на изпълнителната власт на ЕС, ще отговаря за търговските преговори и икономическата и климатичната политика за 500 млн. европейци и ще гарантира антимонополни решения.
Нейната петгодишна комисия, която започна в неделя на 1 декември, е съставена от Колежа на комисарите от 27 страни от ЕС.
 
   През следващите пет години Урсула фон дер Лайен ще се фокусира върху геополитиката. Тя си е поставила за цел да положи основите на процес към нисковъглеродна икономика.
Тагове : длъжност , Юнкер ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha