Неделя, 13 Октомври 2024

След срещата си с Борисов Тръмп не изключи възможността да посети България

След срещата си с Борисов Тръмп не изключи възможността да посети България
Публикация   26 Ноемв, 2019   /     akcent.bg   /     387

   Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет на Белия дом българския премиер Бойко Борисов. Разговорът между двамата започна с поредното обсъждане за падането на визовия режим за българи, съобщава "Нова телевизия".

   Сред другите засегнати теми в присъствието на журналисти беше евентуална визита на Тръмп в България. Нарастването на българските разходи за отбрана пък накара Тръмп да заяви, че страната е пример за Германия. Причината - България отделя по-голям процент от БВП спрямо Германия.

 

  "Грешките" на Тръмп и Борисов

   "Искам да благодаря на министър-председателя, че е тук. Имаме добри разговори. Българите поръчаха няколко американски, както и въоръжение от САЩ, което е най-доброто в света. Имаме много добра връзка. Взаимоотношенията ни с България са много силни. Има много българи тук в САЩ", каза Тръмп.

   Тръмп обърка какъв модел самолети купува България - говорейки пред журналисти в Белия дом той каза, че това са F-35, докато сделката от тази година е за F-16. Разликата и като възможности, и като цена между тези две машини е значителна и се измерва в десетки милиони долара за всеки брой.

Бойко Борисов каза на американския президент, че имаме 3.1% от БВП разходи за отбрана, което предизвика похвалата на Тръмп, според когото така сме можели да бъдем пример за германците. В действителност премиерът не каза за коя година говори и ако е имал предвид настоящата (а тя още не е приключила и това са прогнозни оценки разходи) този показател е еднократен и се дължи на платените наведнъж 2.1 млрд. лв за F-16. През август те вече представляваха 66.67% от разходите на за отбрана. В бюджета за тази година бяха предвидени плащания по проектите и за покупка на бойни машини за пехотата и за два нови кораба за Военноморските сили, което са още близо 2.2 млрд. лв. След като се стигна до плащането на цялата сума за F-16 накуп, проектите за машини за пехотата и за корабите остават за догодина. Затова през 2020 г. делът на отбранителните разходи отново ще е необичайно висок.

  От 2014 г. насам България не е успяла нито веднъж да изпълни дадените към НАТО прогнозни обещания за разходи, тъй като проектите за модернизация на армията се проваляха.

   Националният план за повишаване на разходите до 2% от БВП предвижда това да стане до 2024 г. Той е приет през 2017 г. и в него ясно е описано, че за 2019 г. прогнозата е за 1.772 млрд. лв. или 1.58% от БВП, а за догодина - 1.918 млрд. лв или 1.61%. До 2023 г. е предидено за отбрана да не отиват повече от 1.85% и чак в 2024 г. те да достигнат символичния праг от 2% от БВП.

 

 

След срещата си с Борисов Тръмп не изключи възможността да посети България

© Twitter

   "Много е вероятно да дойда в България, само да получа покана", добави той и уточни, че падането на визите за българи е тема, която няма как да не бъде обсъдена.

   Сред акцентите на разговора бяха още доставки на американски втечнен газ, проектите за газовия хъб "Балкан", строежа на българска територия на "Турски поток" и интерконекора с Гърция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още