Вторник, 30 Април 2024

Ректорът проф. Христо Белоев се срещна с доц. Колева и проф. Гао – директори на Институт „Конфуций“ – София

Ректорът проф. Христо Белоев се срещна с доц. Колева и проф. Гао – директори на Институт „Конфуций“ – София
Публикация   17:39     25 Ноемв, 2019 /     akcent.bg   /     563

   Днес, 25 ноември 2019 г., (понеделник), ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев се срещна с доц. Аксиния Колева (директор на Институт „Конфуций“ – София, от българска страна) и проф. Гао (директор на Институт „Конфуций“ - София от китайска страна). На срещата присъства и проф. Юлиана Попова – заместник-ректор по Интернационализация и комуникационна политика. Поводът за срещата беше предстоящият днес Пети фестивал на китайската култура в Русенския университет: „Да си построим мечта“. Юбилейното издание на фестивала отбелязва навършването през настоящата година на 70 години от създаването на дипломатически отношения между България и Китай.

   Ректорът припомни за многото успешни инициативи, които се провеждат в Русенския университет и изрази удовлетвореността на академичното ръководство от съвместното сътрудничество с Института „Конфуций“ - София. Той заяви готовност и в бъдеще всички инициативи на преподавателките по китайски език в Учебна зала „Конфуций“  при Русенски университет  да бъдат приемани и подкрепяни. 

   По време на срещата проф. Гао сподели, че класната Учебна зала „Конфуций“ в Русенския университет е най-добре функциониращата от всички 7 в България. Едно от доказателствата за това е получената от преподавателката по китайски език Уан Бин първа награда за статия относно преподаването на китайски език. Отличието е връчено в Пекинския университет за преподаване на чужди езици, а в състезанието са участвали представители от всички  институти в света.

   Провежданият ежегодно в Русенския университет празник на китайската култура е даван като добър пример за всички останали класни стаи в България. Друго събитие, предизвикало международен интерес, е изложбата „70 години дипломатически отношения между Р България и Китайската народна република“, любезно предоставена от Посолството на КНР в България. Експозицията беше открита на 31 октомври в централното фоайе на Русенския университет.  

     През месец януари 2020 година предстои първата национална среща на всички преподаватели по китайски език в България, на която ще присъстват представители и от Русенския университет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha