Вторник, 21 Май 2024

Версия, че покушението срещу Гебрев е поръчка от България, се появи в ново разследване

Версия, че покушението срещу Гебрев е поръчка от България, се появи в ново разследване
Публикация   12:52     24 Ноемв, 2019 /     akcent.bg   /     566

   При отсъствието на логични алтернативни обяснения, версията на Емилиян Гебрев, че е станал мишена заради фалшива информация, подавана от негови конкуренти към Кремъл, изглежда най-вероятният сценарий."

   Това се казва в нова част от разследването на групата "Белиннгкат" (Bellingcat) и руското издание "Инсайдър" (The Insider) за покушението срещу българския оръжеен търговец през април 2015 г., като този път се е включило и германското списание "Шпигел" (Der Spiegel). То бе разпространено късно в събота, като на трите места има различна - по-откъслечна или по-подробна - информация за версията, че български конкуренти, искащи да превземат бизнеса на Гебрев, стоят зад опита да бъде отровен от специална група на руското военно разузнаване. Нещо повече - едното от изданията не изключва Главното управление на Генщаба на руската армия да е фалшифицирало документи, за да изгради съвсем различни мотиви, наглед обясняващи покушението.

   Акцентът на новото разследване е върху това, че тази група се разрасна до 8 души и че са разпознати, както тяхната идентичност, така и как и къде са пътували из Европа, включително до България.

   Но "Белингкат" и "Инсайдър" отделят в края на публикациите си внимание на мотивите за нападението, в което овен Гебрев пострада още синът му и негов служител.

   "Точният мотив за предполагаемия опит за отравяне все още не е определен от българското разследване, нито е ясно на самата жертва", пише екипът на "Белингкат". Ето обяснението след това:

   "Бизнесът на Гебрев с оръжие не е бил голям фактор в оръжейните продажби за държави или въоръжени групировки, които руското министерство на отбраната смята за противници. Той е изнасял известно количество оръжие за Грузия по време на руско-грузинската война от 2008 г. и попада в черен списък на руското министерство на отбраната. Но той сподели с нас, че бизнесът му е заемал не повече от 10% от общите български продажби за Грузия по време на войната. Гебрев настоява, че не е изнасял оръжие за Украйна - директно или през посредници - след като Русия анексира Крим през 2014 г.

   Една от възможните хипотези е Гебрев да е станал мишена заради вътрешна борба за власт на олигарси в България, върху които Русия е оказвала силно влияние в периода 2014-2015 г.

   Русия смята българската оръжейна промишленост да враждебна на интересите ѝ, тъй като от началото на 2015 г. няколко български производители и износители на оръжие се боричкаха за таен американски бюджет за дотавяне на оръжие за сирийските бунтовници. Търсенето на леки и средно тежки оръжия и муниции от Източна Европа растеше бясно и български износители мног оискаха да получат дял от удовлетворяването му. Износът на оръжия, естествено, не беше директно за сирийските бунтовници, а преди това се продаваше на подставени лица като Азербайджан и Саудитска Арабия.

   Гебрев настоява днес, че компанията му "Емко" (Emco) не е кандидатствала за каквито и да е оръжейни продажби по тази програма. Той казва, че основните му експортни пазари - Индия и Северна Африка - са изисквали големи количества и той се фокусирал върху изпълнението на тези ангажименти. Но кандидатстване за разрешително за износ на оръжие за Азербайджан - което се предполага, че е било предназначено за Сирия - е подадено в българското външно министерство н 27 април 2015 г. - по съвпадение, същият ден, в който Гебрев усеща първите симптоми от отравянето.

 

Кампания за дискредитиране на Emco

   Основната версия на Гебрев е, че това е фалщификат от конкурент, който е искал да елиминира бизнеса му от пазара, като за целта насъска руснаците срещу него."

  От "Белингкат" смятат, че въпреки "забележителното съвпадение" е по-скоро невероятно да има връзка между тази сделка и покушението, тъй като е твърде малко времето между "натопяването" му пред руснаците и операцията за отравянето.

   "В същото време без съмнение през 2015 и 2016 година е имало опити да бъде дискредитирана Emco в чужбина, включително чрез статия на английски език в български вестник, в която се използва фалшивото кандидатстване за експортен лиценз с цел Emco да бъде представена като износител на оръжие за "Ислямска държава". Продължителната кампания срещу Emco прави правдоподобна версията, че опитите може да са започнали преди фалшивото кандидатстване за експорт от 27 април."

   "Шпигел" почти не отделя внимание на мотивите за покушението, което описва като доста нескопосано. Единствената част за обяснението защо е цялата операция е следната: "Разследването на българските власти на случая с Емилиян Гебрев продължава и краят му не се вижда. Гебрев сега настоява за още анализи на пробите от отровата от страна на специализирани лаборатории. Първоначалните резултати показват сходства с невротоксин от групата "Новичок" - субстанцията, която едва не уби Сергей Скрипал."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha