Вторник, 21 Май 2024

ВМРО – Русе със серия от събития в духа на годишнината от края на Първата световна война

ВМРО – Русе със серия от събития в духа на годишнината от края на Първата световна война
Публикация   12:26     24 Ноемв, 2019 /     akcent.bg   /     573

   Русенските воеводи за поредна година ще почетат делото на поколенията българи, дали живота си за национално освобождение и обединение на земите, останали извън пределите на Родината.

   Героичната саможертва на онези преди нас ще се отбележи в контекста на едно от най-тъжните събития в новата българска история – подписването на Ньойския диктат, наричан погрешно мирен договор.

   На 27 ноември 1919 година във френското предградие Ньой сюр Сен е подписан договорът, поставил за Царство България край на Първата световна война. Според клаузите на този диктат, страната ни е ограничена в много аспекти. На първо място тя няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, като задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили, включително полицията, не трябва да превишават 33 хиляди души.

   България е натоварена да плаща значителни, разнообразни по вид, репарации на Сърбия, Румъния и Сърбо-хърватско-словенската държава (СХСД).

   Най-тежки обаче са териториалните промени. Според мирният договор страната ни е задължена да предаде на СХСД областите около Босилеград, Цариград и Струмица, както и няколко села от Кулско. Антантата поема управлението на Беломорска Тракия, като по-късно става ясно, че то ще бъде предадено на Гърция.

   Договорът е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски (БЗНС).

   На 25 ноември в РУ „Ангел Кънчев“, в зала „Сименс“ (2г-204) от 17:30 часа ще се прожектира документален филм, наречен „Сага за попилените възможности“. Прожекцията и дискусията след нея се организират под патронажа на новият председател на ОбС – Русе Иво Пазарджиев.

   На 27 ноември от 17:30 часа от Паметника на Стефан Караджа в Русе ще тръгне за поредна година факелно шествие, което ще се придвижи до Паметника на Свободата, където всички участници ще могат да склонят глава пред саможертвеният идеал на поколенията преди нас.

   ВМРО – Русе кани всички граждани да се включат в събитията и да изразят своята синовна почит към нашите герои.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha