Понеделник, 13 Май 2024

Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон

Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон
Публикация   15:50     01 Ноемв, 2019 /         /     403

   Областният управител на област Русе Галин Григоров проведе съвещание с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, както и с кметовете на общините от региона, имащи отношение по подготовката на областта за предстоящия оперативен зимен сезон.

   Целта беше да се набележат максимално адекватно мерки, които да подпомогнат осигуряването на нормални условия за живот и работа на населението и инфраструктурата при утежнена зимна обстановка.

   От заседанието стана ясно, че общините от територията на региона имат сключени договори или са в процедура по сключване на такива с фирми, осигуряващи снегопочистване.

   Що се касае до републиканската пътна мрежа от страна на Областното пътно управление беше посочено, че в края на следващата седмица всички налични машини ще бъдат преведени в готовност за работа в зимни условия. Налични или в процес на доставка са и необходимите инертни материали, луга и сол. Сключени са договори за почистване на ГКПП „Дунав мост“, като тази година почистването на самото мостово съоръжение ще бъде извършвано от българска страна. Отделно двете държави имат ангажимент да обработват своята част от моста със съответните инертни материали.

   Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области.

   Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа, а училищата и детските градини са оборудвани с необходимите отоплителни материали.

   Също така беше посочено, че 43 екипа са в готовност да отреагират при възникване на аварии по електропреносната мрежа. В случаи на снегонавявания са налични 3 малки роторни снегорина, които да почистват гаровите перони и площадки. Предприети и са всички необходими мерки за безпроблемното движение на пътническите и товарни влакове на територията на региона.

   Областният управител отбеляза, че от страна на Областна администрация Русе обобщеният доклад за подготовката на областта за работа през експлоатационен зимен сезон 2019 – 2020 г. е в процес на изготвяне и в най-кратки срокове ще бъде изпратен в Министерството на вътрешните работи.

   Той отправи апел към водачите на моторни превозни средства да се оборудват за движение при зимни условия, както и да спазват стриктно правилата за пътна безопасност.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha