Неделя, 29 Септември 2024

Българинът пести все повече. Става ли по-богат?

Българинът пести все повече. Става ли по-богат?
Публикация   31 Окт, 2019   /     akcent.bg   /     453

Българските домакинства държат над 53 млрд. лева в банките

 

   Днес отбелязваме световния ден на спестовността. Идеята е по целия свят на 31 октомври всички банки да са отворени, за да могат хората да внасят спестяванията си в своите сметки.
   В края на август спестяванията на българите са скочили на годишна база с 8.2 на сто. А българските домакинства държат над 53 млрд. лева в банките, отчитат още от БНБ.

   Спестовността е важна добродетел. Те не просто осигуряват финансовата независимост и сигурност на отделния човек, а и формират важна част от инвестициите в народното стопанство. За да се подчертае именно тази важна компонента, преди 95  години - по време на Заседание на спестовните каси в Милано, участници от 29 нации обявяват създаването на Международен ден на спестовността. Без спестявания не е възможно да се подсигури стабилното развитие на обществото, защото изтеглените чрез потреблението средства отново влизат в стопанския кръгооборот чрез капиталовия пазар.

   За повечето граждани е нормално и обичайно да заделят част от месечните си доходи за спестявания. Те са част от личната застраховка срещу непредвидени рискове като наппример продължителна болест или загубата на работа. Често пъти при се заделят за да се финансират и някои по-големи начинания като покупката на собствено жилище, строежа на къща или покупката на кола.

Тагове : спестявания ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha