Петък, 11 Октомври 2024

„Български пощи“ вдига със 7% цените на писмата от 1 ноември

„Български пощи“ вдига със 7% цените на писмата от 1 ноември
Публикация   31 Окт, 2019   /     akcent.bg   /     583
  Нови цени на универсалната пощенска услуга, предоставяна от "Български пощи" ЕАД, влизат в сила от 1 ноември, съобщават от дружеството. Те са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
 
  Основание за промяна на цените на международните пратки е промяна във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации, обясняват от държавната компания. "Български пощи" работят с регулирани цени и увеличението е в рамките на инфлацията. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и разходите за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., казват още от там.

  Няма промяна в най-масово използваните услуги като непрепоръчана кореспондентска пратка „без предимство“ до 50 гр.; откритата пощенска картичка „ без предимство“; препоръчаните писмовни пратки „с предимство“  над 1 кг. за чужбина; вътрешните и международни колетни пратки; допълнителната услуга „обявена стойност“ за страната и чужбина; цената на услугата „препоръка“ за страната; писмовни пратки „с/без предимство“ за чужбина, формат P, G и E.

   Промяната обхваща цените на следните услуги:
  • Кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети „с и без предимство” за страната;
  • Кореспондентски пратки, печатни произведения и  малки пакети „с и без предимство” за чужбина;
  • Допълнителната универсална пощенска услуга „препоръка” за чужбина;
  Изменение при международните пратки:
  • Средното изменение при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения „без предимство“ е около 15%, като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг. цените се запазват и нямат промяна;
  • За препоръчаните пратки за чужбина, които са пратки „с предимство“ във формат Е, изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг. също се запазват;
  • Допълнителната универсална услуга „препоръка“ за чужбина;
  • Променя се цената на допълнителната услуга „препоръка“ от 4 лв. на 4.90 лв. Нарастването на цената е резултат от увеличението на дължимата цена за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвенция.
  Изменение при пратките за страната:
  • Средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) „без предимство“ е 6.9%;
  • Изменението на писмовните пратки „без предимство“ във формат Е (големи) ((препоръчаните пратки) е средно 15%;
  • Увеличават се цените на писмовните пратки „с предимство“ и в трите формата - нарастването е 15%. Услугите „с предимство“ са с минимално потребление.
  От "Български пощи" уточняват, че цените са одобрени от КРС и са съобразени с ръста на инфлацията (която е 3%), но въпреки това увеличението на някои услуги е с по-висок от този процент, тъй като цените на други услуги се запазват.
Тагове : пощи , цени , писма ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още