Проведоха се Единадесетите Арнаудови четения – 2019 в Русенския университет

Проведоха се Единадесетите Арнаудови четения – 2019 в Русенския университет
Публикация   15:29     15 Окт, 2019 /     akcent.bg   /     464

  В Русенския университет  на 11 и 12 остомври се състоя 11-ото издание на Арнаудовите четения. Традиционни организатори са Катедрата по български език, литература и изкуство и Научният център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски” с партньорството на Регионалния исторически музей-Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов”-Русе.

   В работата на секциите „Михаил Арнаудов – личност, творчество идеи”, „Фолклор и етнология”, „Културология”, „Литературознание” и „Езикознание” участваха изследователи хуманитаристи от Русенския университет, Софийския университет, Великотърновския университет, Шуменския университет, от Института по български език, Института по литература и Института за етнология и фолклористика към БАН. Научни изложения представиха езиковеди от Новосадския университет-Сърбия и Международната езикова школа „НоваМова”-Украйна, историци и археолози от град Виница, Северна Македония. Пленарният доклад на тема „Изследване на съвременната литература в дигитална среда”, представен от проф. Ренета Божанкова (СУ „Кл.Охридски”), предизвика очакван интерес и дискусии.

   Поздравления към участниците във форума отправиха професор д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на Русенския университет и доц. д-р Десислава Атанасова, декан на Факултет „Природни науки и образование“.

   Тази година четенията се посвещават на двадесет и петата годишнината от създаването на Научния център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски“ и на Факултет  „Природни науки и образование“.

   Съпътстващата програма на конференцията предложи лекция на тема „Дигиталната хуманитаристика и съвременният университет“ – лектор проф. д-р Ренета Божанкова и тематичните изложби Сливане – по повод 30 години фестивал за съвременно изкуства „Процес-Пространство“ и 20 години симпозиум „Ломея“, Керамични икони от Виничкото кале и Михаил Арнаудов и Българското Възраждане, експонирани в Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека.

   Началото на Арнаудовите четения  се поставя през 1998 година, когато по предложение на проф.Тодор Ив.Живков и по инициатива на Научния център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски” към Катедрата по български език, литература и изкуство на РУ се провежда първата конференция, посветена на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов. През годините с пленарни доклади на катедрата на форума са заставали български учени със знаково присъствие в хуманитаристиката – проф.Тодор Ив.Живков, проф.Анчо Калоянов, проф.Емилия Пернишка, акад.Иван Радев, проф.Албена Георгиева, проф.Михаил Неделчев, проф.Радослав Радев, ст.н.с. Емил Димитров, проф.Пенка Радева, доц.Руси Русев, сътрудникът на М.Арнаудов в БАН Васил Балевски и др.

   Досега са издадени 10 тома със заглавие Арнаудов сборник с издател „Лени Ан”-Русе. Те са включени в международния книгообмен. Четат се в Британската национална библиотека, Френската национална библиотека, Конгресната библиотека на САЩ, Етнографската Фолкеклектик в Уисконсин, САЩ, университетските библиотеки в Станфорд и Сиатъл, САЩ, Пражката национална библиотека, Московската държавна библиотека и на други места в Европа.

   Всяко издание търси нови познавателни перспективи. Това търсачество предполага и осмисляне на наследството, и преценка на днешните тенденции в полето на хуманитаристиката. Казус сложен, но стореното и публикуваното от Арнаудовото общество носи радост, удовлетворение, които не могат да не бъдат споделени. Така Арнаудовите четения се превръщат във форум - събитие в живота на българската хуманитаристика, в живота на Русе, на Русенския университет и най-важното – става все по-здрав мостът между поколенията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha