Петък, 20 Септември 2024

"На 6 октомври църквата почита свети апостол Тома

"На 6 октомври църквата почита свети апостол Тома, един от най-преданите, жертвоготовни ученици и последователи на Спасителя.
Него имаме предвид, когато използваме израза „Тома неверни” за някой недоверчив човек. Моментното неверие на апостол Тома се е превърнало в нарицателно за моментите на съмнение и колебание, в които изпада всеки човек.

Какво се е случило?
Тома произхождал от галилейския град Панеада. Наричали го Близнака (на арамейски Тома означавало близнак),
тъй като много приличал на Иисус Христос, който лично го избрал да стане апостол. Когато след възкресението си Спасителят се явил на учениците, апостол Тома не бил сред тях. Апостолите разказали на Тома за чудото, казали му “Видяхме Господа”, но той не искал да им повярва, докато сам не го види с очите си и докато не постави пръста си в раните си, за да се увери във Възкресението.

   Осем дни по-късно апостолите се били събрали отново, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на Тома: “Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха!”
Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя, а след това рекъл:  “Господ мой и Бог мой!”.

   Тома е един от най-жертвоготовните Христови ученици. Когато Иисус казал на учениците си, че трябва да се върне в Юдея, за да възкреси приятеля си Лазар, те започнали да го убеждават да остане по-далече от опасния Йерусалим.
Само апостол Тома казал на другите: „Да отидем и ние да умрем с Него”.

     Последните години от живота си апостол Тома прекарал, проповядвайки новото учение, в Мидия и далечна Индия.
Там той извършвал много чудеса, много хора повярвали в думите му и се обръщали към Христовата вяра.
Заради тази си дейност светецът бил хвърлен в тъмница и подложен на страшни мъчения, но винаги оставал невредим. Накрая бил осъден на смърт и войниците го убили пред погледа на много разплакани негови ученици. Така апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Скърбящите му ученици го погребали с подобаващи почести.

Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, 6 октомври се смята за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

   През Възраждането апостол Тома се почитал ,като патрон на дюлгерските еснафи – професионални обединения на майсторите строители и зидари.
   Те чествали тържествено неговия празник и често поръчвали и подарявали на църквите в родните си места икони с образа му..."
 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha