С новия новия Закон за виното и спиртните напитки се въвеждат нови категории вино, а контролът върху производството се затяга, каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното ИАЛВ Красимир Коев.
Той отбеляза, че и износът, и вътрешното потребление са с ръст спрямо 2010 г., което означава, че секторът върви стъпка по стъпка нагоре.
Нямаме фалити в сектора и нямаме хора, които да са зарязали бизнеса, лозята и винарните си, каза Коев.
Той предупреди, че количествата от бели сортове вина ще се изчерпи към средата на 2012 г., реколта 2011 няма да стигне до края на годината и ще има дефицит на вътрешния пазар.
По данни на ИАЛВ в България има 75 581 хектара лозови насаждения.
Въпреки че последните години наистина има тенденция при новите лозя белите сортове да изпреварват червените като процент, се наблюдава огромен дефицит на бели сортове грозде. За първо плододаване на едно лозе са необходими три години, чак на петата - шестата година това плододаване става достатъчно за производството на едно прилично количество вино.
По време на гроздоберната кампания през 2011 г. имахме инвазия от страна на италиански фирми, които буквално изкупиха бялото грозде от България. Значи тази суровина се търси и то от страна с вековни традиции във винопроизводството, посочи Красимир Коев.
Той обясни, че в новия проектозакон за виното и спиртните напитки има рестрикция по отношение на засаждането на нови лозя. Ако някой на своя глава засади ново лозе, заобикаляйки регистрационния режим, той попада под ударите на закона и санкцията е 12 хил. лева за един хектар и изкореняване за своя сметка, отбелязва той.
Коев каза, че радостна тенденция от последните една-две години е, че много по-малко са недобросъвестните производители, които се опитват да имитират и да произвеждат продукти, с които да подбиват цените на пазара.
В новия закон са определени четири категории вина - със защитено наименования за произход; със защитено географско указание; сортови вина и в четвъртата категория влизат ликьорните, ароматизираните и пенливите вина. Без сертификация от страна на Изпълнителната агенция по лозата и виното на една от тези категории никой не може да продава вино на пазара, припомни изпълнителният директор на ИАЛВ.
Той каза, че доста от винопроизводителите в България са започнали да произвеждат и биологично вино.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай