Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото за освобождаване на Полфриймън

Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото за освобождаване на Полфриймън
Публикация   07:22     25 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     259

   Главният прокурор поиска ВКС да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин

    До главния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им. Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“/ БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

   След като се запозна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 г. по внч дело № 921/2019 г. на Апелативен съд гр. София, днес 24.09.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на производството по делото и отмяна определението. Главният прокурор поиска Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт.

   "Определение" или "решение"?

   "Калпакчиев и Иванова са нарушили чл. 32 ал. 1 т. 2 от НПК. Своето решение те противозаконно са кръстили определение, за да не може да бъде атакувано и отменяно по реда на възобновяването", заяви по-рано във вторник Христо Монов пред сайта "ПИК", цитирайки "уважавания специалист по наказателно право проф. Филчев, бивш главен прокурор".

   Нито Цацаров, нито говорителят му Румяна Арнаудова обаче коментираха факта, че всички актове, с които българските съдилища се произнасят по искания за условни предсрочни освобождавания, са озаглавени "определение". Никой не обясни и по какъв начин заглавието на един съдебен акт би могло да промени неговата същност, за да се допусне хипотезата, че той би трябвало да бъде отменян и преразглеждан.

   Като по-съществено нарушение на състава на САС, освободил Полфриймън, главният прокурор посочи факта, че двама от съдиите – Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, са били свързани с Българския хелзинкски комитет (БХК). А ръководителят на същата организация Красимир Кънев е дал положителна характеристика за Полфриймън, послужила на съда, за да приеме, че в случая има достатъчно доказателства за поправянето на затворника.

    Награди от БХК > награди от МВР

   "Председателят на състава (Калпакчиев) двукратно е бил награждаван от БХК като "Човек на годината" в едноименната класация на тази неправителствена организация, а съдия Иванова е била съавтор в годишния доклад за 2016 г. на същата неправителствена организация", разясни по време на специален брифинг по темата Румяна Арнаудова.

   По думите ѝ заради тези обстоятелства двамата апелативни съдии е трябвало да си направят самоотводи. Нещо, което представителят на Софийската апелативна прокуратура, присъствал на заседанието, не е поискал. Въпреки че според Цацаров отношенията на Калпакчиев и Иванова с БХК са "общоизвестни". "Липсата на самоотводи поставя под съмнения законността на съдебния акт", обобщи Арнаудова.

   Логиката в искането на главния прокурор обаче би трябвало да постави под същото съмнение всички негови актове, произнесени в качеството му на съдия по дела, които са разследвани в досъдебната им фаза от МВР, коментираха юристи пред Свободна Европа. Причината е, че Цацаров двукратно е награждаван от силовото ведомство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha