Четвъртък, 19 Септември 2024

Петков: Обсъждаме първите 3 дни от болничните да са неплатени

Петков: Обсъждаме първите 3 дни от болничните да са неплатени
Публикация   17 Септ, 2019   /     akcent.bg   /     537

Според социалния министър обаче засега няма предложено ефективно решение на проблема със злоупотребата с болнични листове

    Идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) първите 3 дни от болничните в България да са неплатени все още се дискутира. Това е казал пред журналисти днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от bTV.

   „В края на седмицата АИКБ организира кръгла маса по тези въпроси. Проблемът е главно в това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства”, коментирал е министърът и е добавил: „Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение”.

   Именно това според Петков мотивира страните, които поемат плащанията на компенсациите по болничните – държава и бизнес – да търсят ефективни решения как да се реши проблемът с огромния ръст на подадените болнични през тази година. Въпросната тема дори накара премиера Бойко Борисов да заплаши с арести лекарите, за които бъде установено, че издават фалшиви болнични.

   Освен предложението на АИКБ първите три дни от болничните да са неплатени, на масата е поставено и друга идея. В края на юли тази година депутати от партия „Воля” внесоха законопроект, който предвижда обезщетението за всички дни от болничния да се изплащат от Националния статистически институт (НОИ). В момента първите три дни от болничните са за сметка на работодателите, а всички дни след това – за сметка на НОИ.

   Днес обаче Петков е заявил, че към момента не може да каже, че има намерено ефективно решение на проблема със злоупотребата с болнични листове.

   Припомняме, че на 3 юли след проведена пресконференция относно борбата на България срещу контрабандата на цигари премиерът Бойко Борисов повдигна темата за злоупотребата с болнични – тема, която от години е наболяла, но по която засега напълно работещо решение няма. Борисов цитира данни, че за цялата 2018 г. са били отпуснати 2 млн. болнични, докато през тази година само до края на месец юни броят им е бил 3.5 млн. лв. „Няма да е приятно да арестуваме лекари, затова предупреждавам да спрат с неоправданото раздаване на болнични“, заяви тогава премиерът.

   Впоследствие председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изказа предложение първите три дни от болничните да станат неплатени. Според неговите наблюдения болничните листове от по 3 дни са най-често подаваните от служителите към работодателите им и когато станат неплатени това би демотивирало хората да ги използват, когато не са болни

Тагове : болнични , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha