Тръмп обвини Иран за атаката с дронове, Саудитска Арабия се въздържа

Тръмп обвини Иран за атаката с дронове, Саудитска Арабия се въздържа
Публикация   06:59     17 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     385

  Американският президент Доналд Тръмп обяви, че доказателствата сочат Иран като виновник за атаките, принудили Саудитска Арабия да свие наполовина петролното си производство.

  Часове по-рано американското правителство разпространи сателитни снимки и цитира разузнавателни данни, според които Иран - отричащ подобна роля - стои зад атаките. За тях поеха отговорност йеменските бунтовници хути.

  Коментарите на Тръмп последваха предупреждение, че САЩ са в готовност да реагират, ако Саудитска Арабия също съзре иранско участие, но без да навлиза в подробности.

  Ислямската република отрече да има нещо общо със случилото се. Междувременно в Анкара иранският президент Хасан Рохани заяви, че "народът на Йемен упражнява правото си на самозащита" и атаката е "реципрочен" отговор на дългогодишни репресии.

   Пред американски медии неназовани представители на властите казаха, че според соствената им оценка в атаката са използвани и ирански крилати ракети - около дузина, но според някои оценки "над две дузини". Иракски разузнавач пък каза за близкоизточния сайт The Middle East Eye, че атаката е на иракски дронове, от базата на проирански паравоенни групи, известни с името "Хашд аш Шааби" в южната част на страната.

    Според агенция "Асошиейтед прес" обаче водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен се е ограничила засега до коментара, че по предварителни данни от разследването е използвано иранско оръжие.

  Представителят на коалицията Турки ал Малик е цитиран от агенцията с думите, че, изглежда, нападението не е извършено от Йемен. САЩ, подкрепяни от част от коментиращите случая експерти, изтъкват, че анализът на сателитните снимки говори за атака от север или северозапад, т.е. от Иран или Южен Ирак (където действат проирански паравоенни организации).

  Саудитската коалиция обаче отказва да прави други коментари, докато не бъде завършено разследването.

   По-рано  Иран обяви, че е задържал в Персийския залив плавателен съд, превозващ контрабандно 250 хил. литра дизел за Обединените арабски емирства. Представители на Техеран, чиито власти задържаха и други танкери в Залива тази година, не навлязоха в подробности под акъв флаг е съдът.

   През юли се стигна до ескалация с Лондон, след като британският танкер "Стена Имперо" бе задържан заради същите действия, извършени от британската територия Гибралтар спрямо ирански танкер.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha