"Умното гласуване" проработи - партията на властта губи позиции в Москва

Публикация   18:35     09 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     308

  Управляващата и подкрепяща президента Владимир Путин "Единна Русия" е изгубила около една трета от местата си в московската дума. В 20 от 45 избирателни района са спечелили кандидати на системната опозиция, които бяха посочени от Алексей Навални като част от стратегията за "умно гласуване".

  Това са два от изводите след вчерашното гласуване за Московска градска дума като част от руския Единен ден за гласуване (тази година 8 септември), където пречките пред участието на несистемната опозиция и белязаните от арести и присъди многохилядни протести придадоха на вота национално значение.

  Шестнайсет региона гласуваха за губернатори, 13 - за местни парламенти, 22 административни центъра - за нов състав на градската управа, а три регионални столици - за кметове. Освен това четири едномандатни окръга избираха допълнително свои представители във федералния парламент. Равносметката за момента е, че кандидатите на властта - заемащите поста губернатори - спечелиха навсякъде, където се състоя такъв вот.

  "Единна Русия" обаче изгуби изборите в Хабаровския край (в Далечния изток), където взе 2 от 36 места (останалите са при националисти и комунисти). В Московската дума издигнатите или свързваните със същата партия кандидати ще са по-малко, отколкото в досегашния състав, и досегашният лидер на фракцията им Андрей Метелски не бе преизбран, след като загуби от комунистически съперник.

              Независими, но не съвсем

  Московските изборни власти публикуваха резултатите в последните часове, след като снощи отказ на избирателите да обявят за кого ще гласуват остави руската столица без екзитпол.

  В 25 от 40 окръга печелят независими кандидати, голяма част от които всъщност всъщност бяха на "Единна Русия". Стратегията бе да има дистанция между тях и управляващата партия, чиято популярност е рекордно ниска за последното десетилетие. Деветима са преизбрани депутати от фракцията на "Единна Русия".

  Комунистите (КПРФ) получават 13 места, "Справедлива Русия" - 3 места, "Яблоко" - 4, при над 99% обработени протоколи. Окончателната активност е сходна с тази от вота за Московската дума през 2014 г. - 21.04% (почти същата бе стойността преди пет години).

            Защо е важна промяната

     Много руски и западни политолози смятат тези опозиционни партии (като КПРФ и "Справедлива Русия") за слаби и без особена роля в руската политическа система. Независимо от това опозиционерът Алексей Навални призова за "умно гласуване", което включва подкрепа за най-популярния кандидат от тези партии с цел разгром на "независимите".

  Несистемната опозиция, от която той е част, не бе допусната до изборите. Решението на поддръжниците на Навални вместо призив за бойкот бе за стратегически вот в 33 от 45 окръга. Успехът на тази тактика в 20 от тях променя състава на градския парламент, където комунистите досега имаха едва пет места, а Либерално-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски - едно (почти всички останали бяха за "Единна Русия").

  Макар спечелилата места в думата "Яблоко" да благодари на избирателите за влизането си в нея, лидерът ѝ Григорий Явлински обяви, че не се отнася положително към системата на Навални (в повечето окръзи тя подпомогна кандидатите на комунистите и "Справедлива Русия", по-големи партии от "Яблоко"). Междувременно самият Навални заяви, че "Единна Русия" всъщност е загубила в още 4 окръга, но с "фалшификации" е прикрила това.

  Рейтингът на "Единна Русия" пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи. Рейтингът на Путин пък е над 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но което е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това, отбелязва "Ройтерс".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още