Четвъртък, 9 Май 2024

"Хемус" готова и ви оставям да управлявате": какво говори Борисов на университет на ГЕРБ

Публикация   08:02     01 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     103

  Два часа говори  премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред 250 младежите от ГЕРБ, които се събраха на поредния летен университет на младежката организация на партията във Варна. "Лекцията" на Борисов пред "неговите пиленца", които по думите му ще станат "орли", бе предавана на живо във фейсбук профила му. "Дневник" представя няколко акценти от изказването на премиера и разговора му с младежите, които често се смееха и аплодираха.

  Първо. Двайсетина минути Бойко Борисов чете оценки за кредитния рейтинг на България и отбеляза, че "не могат да кажат, че тези агенции са прогерберски", тъй като няма как "да им кажеш какво да пишеш". На няколко пъти обяви как по времето на БСП банки фалирали, а за ГЕРБ агенциите казвали, че следва заявената готовност за присъединяване към еврозоната. "Помните ли при Орешарски колко бързо замина всичко и от излишъци преминахме към дефицити? Това е разликата между добрия и лошия стопанин", обяви Борисов.

  Второ. Борисов информира, че не е изнервен, а по-спокоен не си спомнял да е бил. И даде пример – когато новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дошла в България и първите й думи били за "растежа, борбата с контрабандата, реформите", пак бил спокоен.

  Трето. Говорейки за срещата с Урсула фон дер Лайен, Борисов информира още, че ще имаме ресор в новата Европейска комисия с "пъти повече пари и който отговаря на приоритетите на правителството".

  Четвърто. Борисов първо каза, че въпреки че плащаме милиарди за нови изтребители, излишъците (в бюджета - бел. авт.) продължават. После обяви: "Ако не бяхме купили самолетите, щеше да има за всички. Сега малко... добре, че имаме мазнинка. Точно преди избори много пари отидоха".

  Пето. Премиерът обеща, че през следващата година гарантирано ще вдигнат доходите във всички сектори с 10%.

  Шесто. След като обяви, че ако бил варненец, щял да търпи ГЕРБ, докато стане магистрала "Хемус", Борисов каза, че догодина по това време не трябва да има и метър, по който да не се строи. Петдесет минути по-късно той обяви: "Хемус", дето се вика - да я видя в необратим вид, мога да си отида в централата и да ви оставя да управлявате надолу. "Хемус" за Северна България е.... дето се вика – няма да ме има след десет години, ще видите разликата". Накрая се пошегува, че до България 2030 може да остане, но за 3030 не смята да е премиер.

  Седмо. Премиерът обеща пари за още проекти във Варна, но не уточни за какви. И Околовръстното шосе на Пловдив щяло да се оправи, за да не колабира градът. Ще има и още инвестиции в индустриалните зони в страната, но като се види как върви излишъкът.

  Осмо. Енергийните проекти също бяха част от лекцията. С добрата воля на руската компания са удължили животът на пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" с 15 години, но те щели минат "ей така". И трябвало да се замени мощността, за да не внасяме ток. Затова с усилия и дипломация направили АЕЦ "Белене" конкурентноспособен и приемлив проект. И за газовия интерконектор, и за газопроводи, и за "революционни промени в сферата на енергетиката" говори.

   Девето. Бойко Борисов обяви, че свинската чума е бич огромен. Хората обаче се съгласили да си избият животните, а държавата – платила по фактури.

  Десето. "Тези, които са сгрешили, дори и да са символи на партия ГЕРБ, биват отстранявани".

  Единадесето. Според Бойко Борисов политиката за съжаление е станала много лична в света. Приятелствата между лидерите били важни.

   Дванадесето. Премиерът каза още, че само който не е работил в тази сфера, може да каже: "Заради мене ще дойдат "Фолксваген" в България". После говори за електрическите автомобили и вредните емисии от другите.

  Тринадесето. Мърлячи запалили боклука под "Струма". Трябвало да има контрол, но на Борисов до тука му дошло да уволнява и да взема оставки. Въпреки това всеки петък по милион и половина българи отивали да почиват в Гърция.

  Четиринадесето. "Ще се убие някой и тогава ще поправиме всичко, но до тогава и нашият популизъм е..." Така казвал финансовият министър Владислав Горанов на премиера за колите и правителствения фалкон, с който летят и той, и президентът Румен Радев.

  Петнадесето. Едно време паветата ги правили затворниците, а сега не можело да намериш бригада, която да ти сложи паветата.

  Шестнадесето. Държавата е готова да поеме детско-юношеския футбол като част от образованието. Без такса да играят децата. Около 30 млн. лв. на година щяло да излезе. "Без татуировките и гела всичко съм готов да финансираме", обяви Бойко Борисов.

   Седемнадесето. Северна Македония върви добре по пътя си към НАТО и ЕС. А това е добре и за тях, и за България.

  Осемнадесето. "Много е важно да спечелим изборите сега, за да продължи икономическият ръст в България. Аз съм сигурен, че и младежите от другите партии знаят, че ако се провали моделът сега, ще настане катаклизъм".

    Деветнадесето. Според Бойко Борисов по-добре е, че в момента не сме в Шенген, защото нямаше да можем да спрем мигрантите.

     Двадесето. Като полицай Бойко Борисов обяви, че винаги хакерите ще са по-напред.

  Накрая Борисов заръча на младите от ГЕРБ да се женят и допълни "Цецо го няма в партията, но някои от неговите завети трябва да останат - по три деца да имате".



Коментари

  •     Симеонов 

    Преди години,някой беше казал на висок глас,че е наложително да затворим фабриката за илюзии.Тридесет години,народа обръгна и слуша без да асимилира какво му се говори.За 60-70% от българите,критерия за годината в която живее,е хладилника.Не можеш по никакъв начин да убедиш дядото на момичето което си прегърнал,че днес живота е по хубав.Двадесет "актуални"точки нахвърля г-н Борисов,защото няма кой да го спре.Г-н Цветанов беше по скромен в обещанията си,затова активистите от пп-герб му вярваха,те пък предаваха на обикновените хора от тяхно "Величество суверенът"!Никой от т. нар. оратори които шарят из страната,не обясни на нас простите хора преди да ни искат гласа,да обели една дума,защо България е на бедната държава на Балканите и в Европа.В двадесет и първа точка можеше всичко да лъсне,ако някои от придворните журналисти беше задал въпроса.Иначе казано,българино ще спиш върху това което си постелеш.Дано сънищата ти да са по истински.

Коментирай

   captcha