При акцията срещу ало измамници в Левски е открит тайник със злато „

При акцията срещу ало измамници в Левски е открит тайник със злато „
Публикация   20:19     31 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     398

Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот“, коментира прокурор Милева

  Повдигнати са обвинения на всичките осем задържани от групата за ало-измами в град Левски, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева. Престъпната група бе неутрализирана при специализирана операция на 30 август, при нея зад решетките се оказаха 7 души от град Левски и един от столицата.

    Досъдебното производство е стартирало още през месец май тази година и е установено, че ало-мафията от Левски е действала от началото на 2018 г. Тя е оперирала на територията на цялата страна, но основно действията ѝ са концентрирани в столицата.

   Прокурор Милева уточни, че при обиските са открити множество мобилни телефони и SIM карти, включително румънски, както и голяма парична сума и различни ценности. Членовете са групата са проявили особена изобретателност, защото много от картите са били скрити в дистанционно за телевизор, а при едно от претърсванията полицаите са открили в дупка, прокопана в зимника, множество златни монети и накити.

    „Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот“, коментира прокурор Милева. Ръководителят на престъпната група също е установен. Всички задържани са с криминално минало, а през годините са били осъждани за различни престъпления, сред които кражби, измами и др.

   При ало-измамниците са намерени още и осем луксозни автомобила. Прокуратурата пък е изчислила, че те са разполагали и с джобни пари на ден колкото една минимална пенсия. Ето защо, на всеки един от тях, в качеството му на физическо лице, му е наложена и данъчна ревизия. Един от задържаните дори се е подвизавал в социалните мрежи с прякора „Васко Богатия“.

   Наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова подчерта, че анализът на жертвите показва, че те се предимно възрастни хора, които живеят отдалечено или напълно откъснато от своите близки, или току що навършили пълнолетие. Според данните от процеса на разследването, групата е използвала познатия механизъм на действие - участниците се представят за полицейски служители и търсят съдействие от гражданите при "провеждане на операция".

   Началникът на отдел "Измами" в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова съобщи, че е изяснено е, че групата действала от територията на Румъния, като са ползвани румънски СИМ-карти. В северната ни съседка в момента се готви промяна, която ще направи невъзможно купуването на предплатени СИМ-карти без да се изисква личен документ.

    По данни на полицията през първите 7 месеца на 2019 г. тенденцията е за намаляване на извършваните телефонни измами, като за този период техният брой е 459, което е с 33% по-малко спрямо същия период на предходната година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha