Петък, 11 Октомври 2024

Заводските цени са нараснали с 3% през юли

Заводските цени са нараснали с 3% през юли
Публикация   30 Авг, 2019   /     akcent.bg   /     440

   Заводските цени продължават да растат, като през юли се покачват с 1.3% спрямо предходния месец. За година обаче нарастването е по-голямо - с 3%, показват данните на Националния статистически институт.

   На годишна база увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.8%, в добивната промишленост - с 1.7%, и в преработващата промишленост - с 1.1%.

   По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.5%, при производството на облекло - с 3.5%, и при производството на хранителни продукти - с 2.9%. Намаление на цените има при производството на основни метали и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0.4%.

      За вътрешния пазар цените поскъпват повече

   Данните показват, че за вътрешния пазар годишното поскъпване е по-високо от средното - с 3.9%. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.2%, и в преработващата промишленост - с 1.4%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 3.2%.
   За година най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.7%, при производството на химични продукти - с 4.2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 4.1%.
   Най-съществено намаление е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.9%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.3%.
   На месечна база поскъпването е с 1.4%. Покачване на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%, в добивната промишленост - с 0.7%, и в преработващата промишленост - с 0.5%.
   Най-значително повишение на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.1%, и при производството на химични продукти - с 0.9%. По-съществено понижение на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%, и при производството на облекло - с 0.5%.
 

Индекси на цените на производител на международния пазар

  Цените за международния пазар през юли нарастват с 1% спрямо предходния месец и с 1.7% спрямо съответния месец на 2018 година.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha