Вторник, 30 Април 2024

Сърбия е топ инвестиционна дестинация, България изостава

Сърбия е топ инвестиционна дестинация, България изостава
Публикация   17:10     16 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     369

Автомобилните компоненти, храни и тютюневи изделия, текстил и недвижими имоти са водещите сектори за инвестиции

   Сърбия оглавява индекса за ефективност на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), изготвян всяка година от на fDi Intelligence, подразделение на данни на Financial Times. Индексът Greenfield 2019 включва 105 държави по целия свят и измерва входящите чуждестранни инвестиции (без инвестиции в търговия на дребно) като отношение към размера на съответната икономика.
 
          На база на тези показатели Сърбия получава 11.92 точки в индекса, следвана от Черна гора (11.49) и Камбоджа (10.82). Западната ни съседка се изкачва с една позиция спрямо предходната година.
България е много надолу. Страната ни е на 17-то място с 4.69 точки.

     „Нямаме сериозни инвестиции, структурата на икономиката ни е лоша – преобладават услугите и IT компаниите, които както лесно идват, също толкова лесно могат да си тръгнат от България“, коментират икономистът Румен Гълъбинов.
 
    Данните на Световната банка показват, че икономиката на България през 2018 г. е била в размер на 65 млрд. долара, а сръбската – 50.5 млрд. долара. Тоест разликата е около 15%.
 
През 2018 г. реалният ръст на БВП на Сърбия достигна 4.4%. fDi Intelligence отчита, че новите инвестиционни проекти нарастват изпреварващо – 107 за 2018 г., което ръст от над 30% на годишна база. Поради това Сърбия се изкачва с 1.33 индексни точки.
 
    Автомобилните компоненти, храни и тютюневи изделия, текстил и недвижими имоти са водещите сектори в Сърбия, в които инвестират чуждите компании.
 

    Индексът използва методология, разработена от Unctad, която разглежда само преките чуждестранни инвестиции „на зелено“, без да включа сливанията и придобиванията, както и вътрешнофирмените заеми.

Тагове : инвестиции ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha