"Маркет линкс": Манолова - 28 на сто, Фандъкова - 23 на сто.

Публикация   14 Авг, 2019   /     akcent.bg   /     866

На първи тур Сред софиянци БСП е едва четвърта по одобрение, изпреварена от ДБ и ВМРО

   28 на сто биха гласували за Мая Манолова, а 23 на сто за Йорданка Фандъкова за кмет на София на предстоящите местни избори. Към момента нито една от двете официално обаче не е обявила кандидатурата си, макар че зачестяват разнообразни сигнали, че с голяма вероятност ще се стигне до такова състезание между сегашната кметица от ГЕРБ и омбудсмана. Не е ясно обаче точно в какви формати ще се явявят двете, кои фолмации ще издигнат или подкрепят Манолова, ще има ли ГЕРБ коалиционни партньори и т.н.

   Огласените данни са на "Маркет линкс" като изследването, което е представително за София, е проведено между 1 и 6 август, сред 505 души*.

   Борис Бонев, чиято кандидатура вече беше издигната от гражданската организация "Спаси София", към момента печели симпатиите на 7 на сто. А неназован кандидат на Демократична България - с 1 на сто повече от Десислава Иванчева.

   Към момента най-вероятно изборът на ДБ ще се спре на председателя на Камарата на архитектите Борислав Игнатов. Тестван е вариант, при който БСП издига Костадин Паскалев. Някогашният кмет на Благоевград обаче би взел едва 2 на сто от вота на софиянци, сочат данните. Резултатите са за първи тур.

"София изглежда готова за промяна на управленския модел. Най-значимите основания за този извод са оттласкването на софиянци от политическото начало и обръщането им към гражданското. Традиционно, местните избори са със значително посилен мажоритарен елемент от парламентарните, но и предпочитанията към независими кандидатури и относително ниската подкрепа за партиите са ясно отчетливи", се посочва в коментара на "Маркет линкс".

   В Общинския съвет според електоралните предпочитания на софиянци към днешна дата ГЕРБ би останала първа политическа сила, а БСП и Демократична България ще имат по 12 на сто. 

    54 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Вероятно активността на местния вот тази година ще бъде значително по-голяма от тази през 2015 г., смятат от социологическата агенция. 

       Какъв трябва да е кметът на София

40 на сто искат да е независим, каквото и да означава това. 28 на сто - да е популярна местна фигура, която не членува в партия. 25 на сто се заявяват като откровени комформисти, а за 22 на сто е важно да е от същата партия.

   Основни елементи на околната среда, като въздуха, чистотата и шума се очертават като проблемните области, посочени от най-много жители на София. Трябва да има предвид, че това са и темите, които нерядко доминираха публичната дискусия за София през последните две години. Автомобилният трафик и презастрояването са другите две най-критични зони за сегашното, но и за всяко бъдещо управление на града, особено имайки предвид и силните граждански реакции срещу втората, отбелязват от "Маркет линкс". 

 

   Одобрение към политици и партии 

   Сред най-одобряваните политици първите две места и в София са същите като в цялата страна и не са изненада - Мая Манолова и президентът Румен Радев. Йорданка Фандъкова е на третата позиция като при нея положителни и отрицателни оценки да разперделени по равно. Тя е по-харесвана от Слави Трифонов, който обяви намерението си да прави нов политически проект. Тв водещият има 35 на сто одобрение и 52 на сто неодобрение. 35 на сто харесват и премиера Бойко Борисов, но доста по-голям процент - 60 на сто от анкетираните, не го одобряват.

   В София БСП е едва на четвърто място сред партиите с най-високо одобрение. След ГЕРБ са Демократична България и ВМРО. Въпреки че партията на Каракачанов има 1% повече одобрение, тя е и по-неодобрявана от анкетираните софиянци в сравнение с Демократична България.   

                               Ето и някои изводи на "Маркет линкс":

► Настоящата посока на развитие на столицата се проблематизира от по-малко от половината от имащите право на глас. По-масови са настроенията, свързани с очаквания за позитивна промяна, като това не следва да се тълкува като израз на удовлетвореност от управлението на София.

► Поляризацията в отношението към Йорданка Фандъкова би могла да бъде разглеждана като следствие от мащабния отзвук, който получиха няколко събития през последната година. На първо място това е ремонтът на централната част на града, протестите на граждани срещу презастрояването, както и съмненията за прикрити икономически интереси в предложения за обсъждане план за Борисовата градина. Постиженията като развитието на метрото, въвеждането на нощен транспорт и общото подобряване на градската среда са основните аргументи на подкрепящите настоящия кмет. И все пак, като основни проблеми на града се разпознават тези, в които общината не успя да постигне особено видими резултати за гражданите.

► Изходните позиции на най-често споменаваните в публичното пространство потенциални кандидатури на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова показват известно предимство на омбудсмана. Първо то се разкрива на ниво одобрение, като тук неизбежно трябва да бъде направена уговорката, че в момента публичният образ на г-жа Манолова е неотделим от нейната институционалната роля. На второ ниво е по-високата, декларирана подкрепа, в колкото и условна конфигурация да е тествана тя.

► Настоящите резултати дават основание да се очаква известна промяна и в партийната конфигурация в общинския съвет. Демократична България, която се легитимира с резултата си на изборите за Европейски парламент, дава заявка добро представяне в конкуренцията на БСП, която също има шанс за втора политическа сила.

Тагове : Манолова , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha