Петък, 11 Октомври 2024

EС отпуска на България почти 3 млн. евро за справяне с чумата по свинете

EС отпуска на България почти 3 млн. евро за справяне с чумата по свинете
Публикация   07 Авг, 2019   /     akcent.bg   /     553

   ЕС отпуска 2,9 милиона евро на България за борбата с африканската чума, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието. Новината дойде, след като в Брюксел земеделският министър Десислава Танева се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

   Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи, беше обявено на брифинг в Министерство на земеделието и храните, уточнява Би Ти Ви. До 30 дни България трябва да получи още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

   Абсолютно всички стопани на регистрирани животновъдни обекти и идентифицирани животни, съобразно националното ни законодателство, подлежат на компенсация, каза на началникът на Отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция за безопасност на храните Александра Митева на пресконференцията, цитирана от агенция "Фокус". Тя обясни, че начинът на компенсация и механизмите са посочени в Наредбата за реда и разходите за обезщетение при епизотии.

Тагове : ЕС , помощ , чума ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha