Четвъртък, 16 Май 2024

Чудовищен пожар унищожава най-голямата гора на Земята

Чудовищен пожар унищожава най-голямата гора на Земята
Публикация   07:57     06 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     739

   Поредица от огромни пожари обхвана източния регион на Сибир в Русия. Огънят, който избухна преди няколко седмици, вече се разпростира на площ около 30 000 кв. км., съобщиха от руската Федерална агенция по горите.

   Гори най-голямата гора на Земята – сибирската тайга. Миналата сряда руският президент Владимир Путин нареди на армията да се включи в усилията за спиране на огненото бедствие.

   До този момент военновъздушните сили на Русия са потушили огъня на площ от 7 530 кв. км. изливайки над 8 300 тона вода върху пожарите.

   След решителните си, но закъснели действия срещу бедствието, руските власти са обвинявани, че се опитват да прикрият мащабите на проблема в публичното пространство.

   Неправителствени организации, сред които и „Грийнпийс”, описаха ставащото като „екологична катастрофа”.

   Заместник-министърът на извънредните ситуации Александър Чуприан, който пристигна в неделя в района на Иркутск, за да координира операциите за борбата с пожарите, оповести, че има „стотици засегнати от дима”. Това е най-критичната позиция на властите до момента.

   По-рано, въпреки че е обявено бедствено положение в пет региона на Сибир, където вече са изпепелени над 10 000 кв. км. тайга, Руската Федерална агенция по горите посочи, че бедствието не представлява „заплаха за населените места и икономическите съоръжения”.

   Губернаторът на Красноярск стигна дори по-далеч, като заяви, че бъде „безсмислено” и „може би дори опасно” да се разположат хиляди хора, които да помогнат за гасенето на пламъците.

   „Факт е, че това е често срещано природно явление, с което е безсмислено да се борим, а донякъде, може би опасно”, счита Александър Ус.

Снимка от космоса на горящата руска тайга.

Снимка от космоса на горящата руска тайга. Източник: EPA/БГНЕС

   Димът от пожарите буквално закрива слънцето над огромна площ, разпростирайки се дори в съседна Монголия. Хиляди руснаци се оплакват в социалните мрежи от пушека. Към момента над 1 милион души са подписали петиция, с която се настоява за обявяване на извънредно положение в целия Сибир.

   „Представете си какво се случва в центъра на бедствието в момента, където дърветата и животните, изгарят живи”, пише в петицията.

   А бавната реакция на властите, които изпуснаха пожарите от контрол, предизвика недоволство в много градове в района на бедствието.

Тагове : пожар , гора , Земя ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha