До януари 2020 година възстановяват ферибота „Силистра – Кълъраш“

До януари 2020 година възстановяват ферибота „Силистра – Кълъраш“
Публикация   12:17     04 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     455

   Най-късно до януари 2020 г. трябва да бъде възстановена фериботната връзка между Силистра и румънския град Кълъраш, съобщават от Областна администрация Силистра. Решението е взето на междуинституционална българо-румънска среща с участието на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, Мариян Господинов – директор на дирекция „Опериране и експлоатация на пристанищни терминали“ на компанията, областният управител на Силистра – Ивелин Статев, представители на местната администрация, а от Румъния в работата на форума се e включил Василе Александру от Окръжен съвет Кълъраш.

   За разлика от ГКПП Силистра, където има една лента за обслужване на превозни средства, на фериботния терминал има четири ленти, които осигуряват по-добри условия за работа на граничните служби. От румънска страна гарантират, че са в състояние в близките месеци да се подготвят в техническо отношение, за да бъде пренасочен трафикът.

   За рестарта на фериботния комплекс не са необходими административни актове и допълнителни споразумения, освен решение на Смесената българо-румънска комисия за фериботни превози на базата на съществуваща двустранна спогодба, тъй като собственикът на ферибота – ДП „Пристанищна инфраструктура“, е и оператор, разполагащ с тарифа за услугата. Румънската страна е в ролята на корабен оператор – превозвач, ползвател на ферибота, определящ разписанието за движение на корабите.

   Според представителите на ДП „Пристанищна инфраструктура“, терминалът никога не е бил „затварян“ и не е бил лишаван от правото да приема кораби, но след 2012 г. не е имало желаещ превозвач да се възползва от изградената с европейски пари инфраструктура.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha