Вторник, 14 Май 2024

Брекзит вече носи негативи за икономиката в Англия

Брекзит вече носи негативи за икономиката в Англия
Публикация   06:14     01 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     841

Производството на автомобили във Великобритания се е свило с над 20 процента през първото полугодие, а инвестициите - с над 70 процента

   Производството на автомобили във Великобритания се е свило с 20,1 процента през първото полугодие до 666 521 автомобила спрямо същия период на миналата година. Това съобщи Британската асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирана от ДПА. 

  През юни е отчетен 13-и пореден месец на спад на производството, което се е понижило с 15,2 на сто.

   Близо 80 процента от автомобилите, произведени във Великобритания, се изнасят за ЕС, припомня ДПА. 

      Премиерът Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне общността на 31 октомври дори без споразумение, уреждащо бъдещите отношения. Автомобилният сектор се противопоставя силно на Брекзит без сделка, опасявайки се от налагане на мита и нарушения във веригите за доставки. 

  Браншовата организация отчита също така, че инвестициите в сектора, който е най-големият във Великобритания по износ на стоки с дял от над 14 процента, са се сринали със 70 процента през първата половина на годината до 90 млн. бр. лири (109 млн. долара) спрямо 347,3 млн. бр. лири през същия период на миналата година и 647,4 млн. бр. лири през първото полугодие на 2017 година.

   Данните, оповестени днес, са резултат от цялостната нестабилност, съчетана със страховете от Брекзит без сделка, посочи ръководителят на организацията Майк Хос. 

   Тези опасения са причина инвестициите да се забавят, като стотици милиони британски лири са пренасочени към смекчаване на последиците от Брекзит. Пари, които биха били похарчени по-добре за борба с технологичните и екологични предизвикателства, допълни той. 

   Миналата година най-големият британски автомобилостроител бе Ягуар Ленд Роувър (Jaguar Land Rover), който е собственост на индийския концерн Тата (Tata Motors), следван от Нисан (Nissan), Бе Ем Ве (BMW), която е собственик на марката Мини (Mini), Тойота (Toyota), Хонда (Honda) и Пе Ес А груп (PSA Group), припомня БТА.

     Северноирландските юнионисти искат отмяна на предпазния механизъм

  Предпазният механизъм за ирландската граница в споразумението за Брекзит трябва да бъде отменен, заяви лидерът на северноирландската Демократическа юнионистка партия Арлийн Фостър, която подкрепя правителството на малцинството на Борис Джонсън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

   "Предпазният механизъм беше трайният и фундаментален недостатък на споразумението за напускане на ЕС", заяви Фостър пред "Скай нюз". "Много важно е този механизъм да бъде отменен", добави тя.
"Наистина се надяваме, че нашият нов премиер ще се справи с проблема, ще успее да накара тези в Европа, и особено в Дъблин, да проумеят факта, че не могат да разделят Великобритания, защото на практика предпазният механизъм прави това", подчерта Фостър.

Великобритания ще трябва да предложи на своята провинция Северна Ирландия референдум за отделяне от страната, ако правителството в Лондон се ориентира към "твърд" Брекзит, заяви лидерката на "Шин фейн" Мери Лу Макдоналд. "Шин фейн" е най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия.

   "Не знам как Великобритания може да изведе тази част на Ирландия от Европейския съюз и да каже със сериозно изражение на който и да е от нас, които живеем на този остров, че не трябва да получим демократичната възможност да решим своето бъдеще", заяви Мери Лу Макдоналд. "Мисля, че това би било изключително скандално", добави тя.

   По време на посещение в Северна Ирландия днес британският премиер Борис Джонсън заяви, че неговият водещ приоритет е да възстанови правителството на националното единство на провинцията, което разделя властта между партиите, представляващи интересите на юнионистите и националистите. Работата на правителството беше спряна преди две години и половина поради разногласия между партиите.
Джонсън добави, че очаква на днешните срещи с местни партии да бъде обсъден и въпросът за Брекзита. 

Тагове : Брекзит ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha