Д-р Стойков: Африканската чума ще отмине в края на септември

Д-р Стойков: Африканската чума ще отмине в края на септември
Публикация   17:53     28 Юли, 2019 /     Румен Николаев, снимки : Авторът   /     1457

Медии бяха допуснати официално до терен, в който вече са загробени 18 000 животни

 

  Представители на медиите имаха възможността да посетят официално площадката за загробване на евтаназирани животни в местност „Витела”, на пътя Русе – Силистра, до разклона за село Голямо Враново. От БАБХ представиха предприетите към момента дейности по загробване на евтаназираните свине в резултат от разпространението на болестта африканска чума по свинете.

     Д-р Христо Стойков, управител на Свинекомплекс Бръшлен: На тази площадка вече са загробени 18 000 свине.

  На въпрос на Акцент.БГ защо и как чумата влезе в свинекомплекса, д-р Стойков заяви: Болестта влезе първо в помещение, което имаше най-висока външна и вътрешна биосигурност.

  Според него заразата постоянно се трансформира и мутира и затова трудно може да се измисли лек.

Миналата година е имало голяма популация на диви двине, а тази- на летящи насекоми- това със сигурност е спомогнало за пренасяне на болестта.

  Учени смятат, че пикът на Африканската чума е сега, но в края на септември тя ще отмине, каза още управителят на Свинекомплекса.

   Едновременно със загробването на умрелите животни върви дезинфекция. Когато обстановката позволи, ще можем веднага да започнем зареждане с нови животни.

 Ето какво   д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите” към БАБХ и д-р Александров, зам. директор на агенцията с ресор „Животни, здраве на животните, хуманно отношение, контрол на фуражите” споделиха пред представителите на медиите:

   Във връзка с разпространението на Африканската чума тези дни вървят мерки по ликвидиране на заразата, съгласно всички мерки на нормативната база. Мерки, определени от всички държави- членки на ЕС.

   В интернет пространството се появяват различни информации за това, което се прави. Самите ветеринарни лекари са под огромен стрес.

    Всички имаме полза от максимално бързото ликвидиране на заразата.

   Самите методи на умъртвяване са определени от Директивата на ЕС. В същото време вървят спекулации по самия начин на обезвреждане на самите животни. Навсякъде се загробват болните свине от Африканска чума. Местата са определени от специални комисии.

   В Голямо Враново има умрели от чума животни. Там искат да стартират с ликвидиране и загробване на животните от онази секция, където има доказано заболяване.

   Дерогацията  /правно понятие, означаващо частична отмяна на определен закон/ е възможна, само когато има сепариране на болните от здравите свине- няма общ фураж, няма общ персонал. В свинекомплексите на територията на област Русе това нещо го няма.

   От свиневъдния бранш изразиха становище, че такава дерогация тук не е приложима. Но и тук загробването ще се започне от заболелите свине. Вече е определена и площадка, каза д-р Александров.

  Колкото до Юделник, ако резултатите от взетите 272  проби са отрицателни, ЕК може да даде разрешение да се изнасят свине извън 10-км. зона.



Коментари

  •     Маринов 

    Както всяка чума и тази ще "замине" от където е дошла.Дали за Африка или за някой друг континент,нея няма да я има.Някой ще каже ли,как и кога ще си замине завинаги "чумата" ,която се настани трайно по нашите земи,чума която "прибира" много от моите себеподобни,защото те са безпомощни пред нея.В Брюксел говорим пред тамошните фактори,че у нас всичко е ок,че цари благоденствие и т.н. Факторите знаят,че няма по бедна държава от нашата в ЕС,знаят за нашето "благоденствие" и до там.

Коментирай

   captcha