Африканската чума влезе и в Свинекомплекс "Голямо Враново" с 30 000 свине

Африканската чума влезе и в  Свинекомплекс
Публикация   26 Юли, 2019   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1190

Юделник праща днес 300 проби от живи животни. Удължиха бедственото положение в областта с един месец

   Африканска чума е открита на още едно място в Русенско, съобщават от БАБХ. Засегната от заразата е индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле. Положителните проби са потвърдени лабораторно днес.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването африканска чума по свинете в индустриална ферма в областта.

   Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

   Няма да се разминем от тази чума. Това сподели днес преди обед управителят д-р Миленка Димитрова пред Акцент. БГ. Няма представа откъде идва заразата. Правим всичко вече година, явно срещу нас е природата, каза ридаейки Димитрова. Явно и предприетите мерки днес за фирмени изследвания вече са безмислени.

   Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването. Предстои принудителното умъртвяване на животните по хуманен начин.

    Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

   Управителят на Юделник Димитър Роглинов също смята, че чумата и тях ще споходи. Двуметрова бетонна ограда и над нея кльон. Само четирима отворят вратата на свинефермата и то дистанционно. Дали сме днес 300 проби, по 20 от живи животни, включително и кръвни проби. Вероятно и ние ще приключим, но поне занапред за другите в бранша да има някаква по-голяма яснота откъде идва заразата, казо още Роглинов пред Акцент.БГ.

   БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

    От пресцентъра на Областна администрация - Русе съобщиха, че бедственото положение в областта се удължава с един месец. Със заповед на губернатора то ще продължи до 21 август.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha