Сегашното затопляне е без прецедент за последните 2000 години, твърди изследване

Сегашното затопляне е без прецедент за последните 2000 години, твърди изследване
Публикация   18:12     25 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     545

   Противниците на тезата, че промените в климата са предизвикани от човешката дейност, обичат да повтарят, че и преди е имало периоди на глобално затопляне и че причината е цикъл в активността на Слънцето.

   Нито едно от това не е вярно, твърдят три научни публикации в списанията Nature и Nature Geoscience.

   В тях авторите твърдят, че темпото на сегашното затопляне е без прецедент в последните 2000 години. Всички предишни периоди на отчетливи отклонения от нормата са били свързани с вулканична активност, но не и този, започнал около средата на XIX век. Освен това предишните случаи са били ограничени до отделни части от планетата, докато сега феноменът е по цялата Земя. Няма и доказателства, че слънчевата радиация е сред основните фактори.

   "Използвахме глобална палеоклиматична реконструкция за последните 2000 години и не открихме сходни епохи на застудяване и затопляне във времената преди индустриалното развитие", казват авторите на статията в  Nature. Палеоклиматичните изследвания използват вторични източници за оценка като броя и дебелината на пръстените на дърветата, развитието на коралите, сондажи в многовековен лед или състояние на отлаганията в езерата. В конкретния случай са използвани близо 700 различни източника.

   Екипът от учени от Швейцария, САЩ, Испания и Норвегия посочва, че Малката ледена епоха - най-студеният период през последните 1000 години, например не е обхващал цялата планета наведнъж. Започнал през XIV век, той е предизвикал най-ниските температури през XV век в централната и източната части на Тихия океан, но в Северозападна Европа и Североизточна Америка това се е случило два века по-късно, а до останалите райони на Земята достига в средата на XIX век.

 

 

Графиката показва върху каква част от планетата са се простирали и колко продължителни са били отклоненията от температурните норми през последните 2000 години. Според учените тя илюстрира, че никога не е имало толкова бързо и толкова всеобхватно затопляне като сегашното.

   Графиката показва върху каква част от планетата са се простирали и колко продължителни са били отклоненията от температурните норми през последните 2000 години. Според учените тя илюстрира, че никога не е имало толкова бързо и толкова всеобхватно затопляне като сегашното.

   Преди Малката ледена епоха е била Средновековната климатична аномалия (950-1250 г), когато времето е било по-топло върху почти 40% от планетата. Необичайно е било в Европа и между 250 и 400 г. - време, известно като Римският топъл период. Но и те са били локални явления.

   Никъде не регистрирахме преди индустриалната епоха да е имало глобално синхронно екстремно увеличаване на температурите в продължение на десетилетия, допълват учените. Нито едно от по-продължителните отклонения от нормата не е обхващало повече от половината Земя. За сметка на това настоящият най-горещ период от 2000 години насам покрива 98% от повърхността на планетата.

   "Разполагаме със силни доказателства, че предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне не само е безпрецедентно с абсолютните си температури, но и с териториалния си обхват", пиша авторите.

  "Данни от уредите и от реконструирането на близкото минало показват, че темпото на затопляне ясно надхвърля естественото природно темпо, които изчислихме. Това е още един начин да се погледне на необичайното естество на сегашното затопляне", казва д-р Рафаел Нойком от Университета на Берн в Швейцария.

   "Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, само показваме, че естествените причини не са достатъчни да предизвикат толкова всеобхватно и бързо затопляне", допълва Нойком.

   "Определено има допълнителни доказателства, че изкопаемите горива и антропогенната активност в действителност фундаментално са променили климата", казва за "Ройтерс" Нейтън Стайгер от Колумбийския университет и един от авторите.

   "Тази публикация трябва да накара отричащите човешката роля за климатичните промени да спрат да твърдят, че сегашното затопляне е просто етап от естествен цикъл и затова няма нужда да се предприема нищо", казва проф. Марк Маслин от британския University College London, който не е участвал в изследването. И други негови колеги коментират, че са впечатлени от мащаба и прецизността. "Статията показва наистина огромната разлика между регионални и локални промени в климата в миналото и наистина глобалния ефект от парниковите газове от човешката дейност."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha