Вторник, 14 Май 2024

Проектозакон забранява свободната търговия с употребявани авточасти и ремонтите навън

Проектозакон забранява свободната търговия с употребявани авточасти и ремонтите навън
Публикация   05:27     23 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     617

   Търговията с авточасти втора употреба да се извършва само от регистрирани търговци, те да имат гаранция, а ремонтите на автомобили да стават в специализирани помещение от квалифицирани лица, предвижда проект на Закон за пътните превозни средства. Неговата редактирана версия след първия етап на обществено обсъждане е публикувана в петък на портала за обществени консултации на МС.. Законът е един от трите, които трябва да заменят сегашния твърде обемист Закон за движение по пътищата. Другите два закона са за движение по пътищатаи за водачите на моторни превозни средства. Те вече минаха обществено обсъждане и сега се редактират след получени становища от заинтересованите институции.

   Всеки, който търгува с авточасти, без да присъства в регистър, който ще се прави от кметовете на населени места, е заплашен с глоба или с имуществена санкция в размер на 5000 лв. Осмелилият се да ремонтира пътно превозно средство в нарушение на изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове пък може да бъде санкциониран с 500 лв.

   Според закона сделки с употребявани части за пътни превозни средства се извършват между лица, от които поне едното е регистрирано като търговец на територията на държава - членка на Европейския съюз. Другият вариант е продавачът да има регистрация като компетентен за извършване на ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, а третата опция е да притежаващо документ по член от Закона за управление на отпадъците.

  Всеки, който продава авточасти втора ръка, трябва да дава гаранция за тях, но в закона подробности не са посочени. Освен това търговията може да става само в обекти, вписани в регистър.

   Изискванията не свършват дотук, като търговецът трябва да разполага с подходящо място за съхранение на употребяваните части за пътни превозни средства. Срещу всяка част в склада пък трябва да е записано от кого е купена (имена, ЕГН, адресна регистрация, номер на документа за самоличност или идентификационни данни за юридическото лице), дата на сключване на сделката, идентификационен номер на превозното средство, от което е демонтирана и регистрационен номер, ако има такъв. Дневниците с тези данни ще трябва да се пазят за срок от 3 години.

   Контролът за спазване на тези изисквания на Закона за пътните превозни средства е възложен на кметовете, които пък трябва да упълномощят хора от общината.

   Други текстове в закона допускат ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или юридически лица по Закона за юридическите лица с нестопанска цел; учебни заведения по Закона за професионалното образование и обучение и Закона за висшето образование и министерства и други ведомства – за техните служебни пътни превозни средства.

   Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е натоварена да създаде, води и поддържа регистър на лицата, регистрирани за извършване на ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства.

   Сред мотивите за приемане на текстовете е записано, че към момента не са уредени обществените отношения, свързани с извършването на ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства. В резултат на това не могат да бъдат създадени гаранции за качеството на извършваната дейност и за безопасността на превозното средство след извършен ремонт или техническо обслужване.

  Не били уредени и обществените отношения, свързани с извършването на сделки с употребявани части за моторни превозни средства.

   , Законът за пътните превозни средства предвижда още да отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрация в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Освен това се планира създаване на досиета на всички автомобили, бусове, камиони и автобуси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha