Четвъртък, 16 Май 2024

20-годишният Кристиян Бойков е обявен за хакера на данни от НАП

20-годишният Кристиян Бойков е обявен за хакера на данни от НАП
Публикация   14:08     17 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     672

   20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е хакерът, източил базата данни на НАП. Той е арестуван вчера следобяд, съобщава 24 часа.

   Младежът не признава за атаката над приходната агенция. Тя е извършена с SQL инжекция. При нея вместо да вкараш данни, подаваш команда, за да получиш достъп до определена информация.

От профила на Бойков във фейсбук става ясно, че е запален геймър. Често е споделял новини за различни хаквания. Отбелязал се е и от чалготека и е написал "Винаги на ниво".

   Работел е като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп".

   Той е задържан за 72 часа. Обвинен е, че е копирал и разпространил база данни от НАП. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 8 г. затвор.

   Това обаче далеч не е първата подобна „изява” на Кристиян. Още като ученик, през 2017 година, той е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, а от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. Самият той, тогава разказа за "геройството" си в "Господари на ефира".

Тагове : хакер , данни ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha