Поредно много добро представяне на отборите на Русенския университет в състезанието „Шел екомаратон“

Поредно много добро представяне на отборите на Русенския университет в състезанието „Шел екомаратон“
Публикация   16:28     08 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     830

 На пресконференция отборите на Русенския университет „Автомобилист“ и “Hydru” разказаха за участието си в състезанието „Шел екомаратон“ 2019.

   Надпреварата се проведе от 1 до 5 юли 2019 г. на пистата на MercedesBenz World в близост до Лондон. В състезанието взеха участие над 1500 студенти от инженерни специалности със 140 превозни средства от 28 страни на Европа, Африка, Азия и Америка. Екипите наредиха своите автомобили на стартовата решетка, разпределени в две основни категории: прототипи и автомобили от градски тип.Във всяка категория има възможност за задвижване от двигатели с енергийни източници, вариращи от традиционно дизелово и бензиново гориво, до свръх нисковъглеродни технологии като електрически батерии и водородни горивни клетки. Основната цел на състезанието е изминаване на възможно най-голяма дистаниция с еквивалент на един литър гориво или 1 kWh електроенергия.

   Отборът „Автомобилист“ участва в състезанието за шести пореден път. Те се състезават с прототип на електрическа батерия в категорията за екоболиди. Тийм “Автомобилист” измина 424 km/kWh и се класира на 15-то място от 41 участници в клас прототипи, задвижвани от електрическа батерия. Екипът беше разработил изцяло нов автомобил. Дизайнът на електромобила беше оценен високо от организаторите на състезанието.Генералният директор на Shell Eco-marathon Норман Кох сподели, че това е един от автомобилите с впечатляващ дизайн.

   За трета поредна година отборът „HydRURacingTeam“ взе участие в надпреваратав категорията градски тип автомобил, задвижван от водородна клетка. След една година неуморна работа върху своя нов автомобил, екипът на „HydRURacingTeam“ успешно премина техническата инспекция и успя да реализира резултат, с който подобри всичките си постижения до момента. Това го нареди на 5-то място в крайното класиране в категорията. Благодарение на положените в годините усилия името на Русенски университет стана фактор в състезанието, а по време на техническата инспекция, колата беше аплодирана от участващите в комисията за перфектното техническо изпълнение.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha