Понеделник, 13 Май 2024

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино
Публикация   17:03     05 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     488

Стара цистерна, която не е трябвало да бъде в експлоатация е предизвикала експлозията в Хитрино през декември 2016 г., коментира пред съда инж. Евгени Димов, съобщава БНР.

   "Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми", обяснява Димов, който е и единственият изслушан свидетел в днешното заседание.

   Направеното от вещото лице през 2017 г. ултразвуково обследване показва, че дъното и стените на цистерната са с 6  милиметра по-тънки от изискванията на Международния правилник за превоз на опасни товари.

   "Такива мерки обаче не са взети. Отговорност носи наемателят, който е необходимо да знае каква техника ползва, както и контролната фирма, която е позволила тази цистерна да бъде използвана", обяснява инж. Димов о допълва, че цистерната е произведена през 1971 г. и е трябвало да се бракува или допълнително да се защити. 

   Според прокурор Маргарита Георгиева, причината за инцидента е превишената скорост, с която се е движила влаковата композиция и се позовава на наличните експертизи. "Исканията за назначаването на нови е опит за подмяна на това заключение", допълва прокурорът.

   Адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино, коментра пред съда, че "търсим първопричината за катастрофата".

   За 19 юли е насрочено следващото заседание по делото "Хитрино". 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha