В решението за субсидиите има елемент на наказателна акция, смята вицепрезидентът

В решението за субсидиите има елемент на наказателна акция, смята вицепрезидентът
Публикация   08:45     05 Юли, 2019 /     akcent.bg   /     371

   Има елемент на наказателна операция в решението за намаляване на субсидията за партиите, каза днес пред Би Ти Ви вицепрезидентът Илияна Йотова. Вчера парламентът на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, според които партиите ще получават по 1 лев за всеки действителен глас, получен на последните парламентарни избори, вместо както беше досега 11 лева.

  Друг нов момент е, че  партиите вече ще могат да се финансират от фирми. Досега дарения се приемаха само от физически лица, при това сумите трябваше да са до 10 хиляди лева. С промените в Закона за политическите партии се забрани финансиране от дружества, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в офшорни зони.

  Илияна Йотова посочи, че при такива катаклизми страдат малките партии. "Големите партии ще се справят. БСП е минала през по-сложни времена", допълни тя. Визирайки левицата Йотова посочи още, че често страната, която се чувства жертва, се мобилизира и постига добри резултати. Тя посочи, че има забележки по отношение на кампанията на БСП за европейските избори.

                 Не е изключено президентско вето

   Вицепрезидентът прогнозира, че тази субсидия няма да се задържи на това ниво дълго време. Илияна Йотова посочи любопитният факт, че почти едни и същи хора през 2009 година са защитавали по-високите субсидии, а сега защитават по-ниските.

   Според Йотова проблем с финансирането на партиите от фирмите няма да има, ако то се прави достатъчно прозрачно. Вицепрезидентът посочи, че предстои законът да се разгледа от експертите на президентството, като не било изключено в него да се явят противоконституционни текстове и държавният глава да наложи вето.

  Коментирайки отношенията между президент и премиер Йотова посочи, че е била скъсана традицията президентството да е придатък на останалите власти. "Няма стиковане на позиции с БСП. Всъщност имам повече разговори с други политически партии", каза вицепрезидентът в отговор на въпрос.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha