Вторник, 21 Май 2024

"Еврохолд" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 335 млн. лв.

Публикация   09:03     21 Юни, 2019 /     akcent.bg   /     711

    Българският холдинг "Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха договор днес, съобщи пресцентърът на финансовия холдинг.

    "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ в България, което е с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила Гинка Върбакова. Парите ще бъдат осигурени чрез собствен и заемен капитал, уточняват от холдинга. "Еврохолд" вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал", се казва в съобщението.

    Вече повече от две години ЧЕЗ опитва да продаде електроразпределението си вече над две години, като това реално е вторият подписан договор, припомня "Капитал". За разлика от предишния опит, при който Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие дружествата на ЧЕЗ, този път сделката трябва да бъде одобрена и от КЕВР.

 

    Към края на миналата година консолидираните активи на "Еврохолд", чийто най-голям бизнес е застраховането, са 1.4 млрд. лв., отчетените приходи са 1.3 млрд. лв., а нетната печалба е 18 млн. лв. През април бе взето решение за увеличение на капитала с нови 154 млн. лв., чрез емитирането на акции, припомня "Капититал".

   Тъй като "Еврохолд" няма никакъв опит в енергийния сектор от холдинга сега посочват, че вече е сформиран консултативен съвет от експерти с международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на енергийните дружества в структурата на холдинга. Имена не се посочват. Евентуалният бъдещ собственик се е договорил с висшия мениджмънт на "ЧЕЗ България", включително и с изпълнителния директор Карел Крал, да остане в компанията, за да има плавен преходен период.

      Консултанти на "Еврохолд" по самата сделка са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". ЧЕЗ ползва услугите на адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".

             Какво следва    

    До две седмици "Еврохолд" трябва да внесе уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстоящата концентрация. След като образува производство комисията има 25 работни дни, за да излезе с решение, освен ако не започне задълбочено проучване.

    Паралелно сделката ще се разглежда и от енергийния регулатор, който обаче няма ясни критерии, по които да се произнесе. Затова се предполага, че в конкретния случай ролята на КЕВР ще бъде по-скоро формална и няма да има обструкции по смяната на собствеността.

   Структурата на CEZ в България включва "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и самото "ЧЕЗ България", което координира и управлява дейността на всички компании на групата в страната.
Тагове : Еврохолд , ЧЕЗ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha