Едва 13 страни в ЕС подкрепят членството на Западните Балкани

Едва 13 страни в ЕС подкрепят членството на Западните Балкани
Публикация   07:06     07 Юни, 2019 /     akcent.bg   /     784

   По-малко от половината членки на Европейския съюз са подкрепили до момента неофициален документ, който циркулира сред тях и изисква писмено потвърждение на поддръжката за разширяването към Западните Балкани.

   Това пише балканската редакция на "Свободна Европа", която твърди, че разполага с документа. В него, обяснява медията, се изисква от страните да потвърдят, че стоят зад ангажимента за европейска интеграция на Западните Балкани, за да няма "план Б" за тях.

   Целта на неформалния документ с инициатор Полша, разпространяван в "затворени кръгове" между представители на европейски институции в съответните страни (т. нар. non-paper), е да се "постигне съгласие за някои спорни политически въпроси", пише "Свободна Европа".

Сред потвърдилите 13 (от 28) до момента страни са потвърдили основно страни от Централна и Източна Европа - страни, които спадат към групата на "новите членове".

               Далеч от единодушието

   Опитът е да се разшири подкрепата преди първата министерска среща по темата (Съвета по общи въпроси) на 18 юни. След това до края на месеца Европейският съвет (лидерите) трябва да реши дали да даде на Албания и Северна Македония дата за начало на преговори, както препоръча Европейската комисия миналата седмица (а и миналата пролет). Такова решение би мотивирало целия регион и би допринесло за "укрепване на съпротивата на страните на външни, вредни интереси на други актьори и да гарантира, че ЕС и занапред ще е водещ играч за положителна регионална трансформация", се казва в документа.

   Призивът за "смелото решение" съдържа и аргумента, че "политиката на разширяване е най-успешното средство за разпространяване на стандарта и ценностите на ЕС... (и) за провеждане на исканите реформи".

   Инициативата разкрива разделенията между страните от ЕС за възможното отваряне на преговорите с Албания и Северна Македония, продължава "Свободна Европа". "Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна тази седмица, че засега няма консенсус между страните членки, че се одобрява отварянето на присъединителните преговори", припомня изданието. За решение на Европейския съвет ще се изисква единодушие, каквото нямаше и на срещата в края на юни миналата година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha