Петък, 11 Октомври 2024

Издължените кабини – от есента на 2020

Издължените кабини – от есента на 2020
Публикация   02 Юни, 2019   /     akcent.bg   /     565

    Съветът на министрите на Европейския съюз постига съгласие по своята позиция относно въвеждането на по-дълги и заоблени, аеродинамични кабини при товарните автомобили, които ще намалят консумацията на гориво, ще осигурят по-добра видимост, безопасност и удобство на водачите, и ще подобрят безопасността на останалите участници в пътното движение. Ясна е и датата, на която новият регламент влиза в сила – 1 септември 2020 година.

   Според действащите наредби на ЕС кабините на камионите могат да бъдат с дължина максимум 2,35 метра. В бъдеще производителите могат да ги удължат с 80 до 90 см. Нормативната промяна, която позволява по-издължени превозни средства с по-закръглени кабини ще влезе в сила по-рано от първоначално планираното.

   „Новото поколение кабини ще бъде по-безопасно, по-икономично и по-удобно за водачите. Това е добра новина за всички участници в пътното движение, както и за околната среда“, заяви румънският министър на транспорта Александру-Ръзван Кук.

   Законодателният процес завърши с гласуването в Съвета на ЕС. Следва решението да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС, за да влезе в сила. Преди да бъдат пуснати на пазара аеродинамичните издължени кабини, те трябва да отговарят на необходимите изисквания за типово одобрение. Изискванията ще бъдат публикувани не по-късно от 1 ноември тази година.

   В момента издължените кабини са разрешени, но ако превозвачите искат да ги използват, те трябва да компенсират издължаването с намаляване на дължината на ремаркето, което би се отразило негативно на бизнеса им.

Тагове : Кабини , Скания ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha