Вторник, 30 Април 2024

Българската икономика остава сред най-неконкурентните, сочи класация

Българската икономика остава сред най-неконкурентните, сочи класация
Публикация   18:29     28 Май, 2019 /     akcent.bg   /     543

   Според годишника на световната конкурентоспособност 2019 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария) българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява. През 2019 г. България заема 48-о място от 63 страни, което е подобрение от седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване в сравнение с 2009 г. (38-о място).

   Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните. Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери. Това съобщава Центърът за изследване на демокрацията, с чиято подкрепа България е включена в класацията през 2006 г.

   Подобрената глобална икономическа среда допринесе за възстановяването на икономическия растеж на България. Страната обаче продължава да разчита на тясна база от фактори за своята конкурентоспособност, предимно на ниските разходи, което я прави уязвима на отрицателни шокове в отношенията с основните ѝ търговски партньори в ЕС и Турция, отчита анализът на института.

   Вътрешното търсене беше основният двигател на растежа през 2017-2018 г. и се очаква да остане такова през 2019 и 2020 г. Инвестиционното финансиране от структурните фондове на ЕС даде тласък както на частните, така и на публичните инвестиции. Същевременно то създава среда на зависимост, която измества редица частни инвестиции и кара компаниите да обявяват изкуствено раздути разходи за научноизследователска и развойна дейност, които икономиката няма да може да поддържа извън финансирането от ЕС. Ефективното предоставяне на инфраструктура, от качествено образование до достъп до качествено здравеопазване, все още представлява сериозно предизвикателство за българската икономика.

  България бележи ниски резултати по отношение на образователната система, дeла на финансова грамотност сред възрастните и неадекватността на управленското образование на нуждите на бизнеса. Достъпът до квалифицирана работна ръка се превръща в нарастващо предизвикателство за конкурентоспособността и производителността на фирмите в страната. Реформите в енергийния сектор продължават с установяването и разширяването на независимата енергийна борса за търговия в рамките на деня и с укрепването на авторитета на енергийния регулатор. Въпреки това продължаващата намеса на правителството в регулирането, производството и преноса на електроенергия продължава да възпрепятства развитието на конкуренцията, базирана на отворените цени, и представлява основна пречка за производствените фирми в страната.

   Според проучването на IMD сред представителите на българския бизнес България започва да се представя сравнително добре в някои аспекти на съдебния капацитет и публичната комуникация, но все още изостава по отношение на контрола на корупцията, независимостта на съдебната система и бързината на разрешаване на съдебни спорове.

   Основните предизвикателства според авторите на класацията включват увеличаване подкрепата на съдебната система и контрола върху корупцията спрямо икономическите институции; полагане на допълнителни усилия за ограничаване на неформалната икономика; повишаване бързината по структурните реформи за присъединяване към ERM II и банковия съюз; насочване на повече действия за реформиране на енергийния сектор; предоставяне на достъп до квалифицирана работна ръка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha