Защо Щрахе падна в капана на "Альона Макарова"

Защо Щрахе падна в капана на
Публикация   07:41     19 Май, 2019 /     akcent.bg   /     277

  Елегантна жена с дълга коса в черна рокля и на високи токчета е представена на компанията като Альона Макарова - племенница на богат руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Тя твърди, че има и латвийско гражданство и иска да инвестира над 250 млн. евро в Австрия. Според мъжа, с когото е на срещата, капиталът "не може да бъде депозиран в банка", защото "фактически не е съвсем легален".

   Така изданията "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг" описват блондинката от скандалния видеозапис, довел за борени часове до разпадането на управляващата коалиция в Австрия. В публикациите си и двете издания подчертават, че жената твърди, че е рускиня, но не знаят дали това е вярно. Германските медии са потвърдили автентичността на записа, но нямат представа кой е организирал срещата през юли 2017 г. във вила в Ибиса.

   На нея в продължение на 6 часа бъдещият вицеканцелр Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на националистическата Партия на свободата, и съпартиецът му Йохан Гуденус обсъждат как "руснаците" да им помогнат да спечелят парламентарните избори, как финансирането да стане незабелязано в Австрия и как ще им се отблагодарят с предоставяне на щедри държавни поръчки в строителството.

   Вилата за 1000 евро на вечер на испанския остров е била оборудвана с микрофони и камери и очевидно компанията е попаднала в капан, пише "Шпигел". Днес Щрахе намекна, че зад това стоят "разузнавателни служби".

   Към края на разговора Щрахе става подозрителен и забелязва, че "племенницата на олигарх" е с мръсни нокти на краката и "това не се вписва в цялата картинка". Той пошепва на Гуденус, че "това е капан", но съпартиецът му го успокоява, че това не е така. "Но лидерът на Партията на свободата е прав. Срещата е била капан. Вилата се подслушва и е оборудвана със скрити камери", пише още германското списание.

   То цитира Щрахе да казва, че популистката му партия трябва непрекъснато да е бдителна: "Знаем, че ни наблюдават 24 часа в денонощието, това са хора, желаещ ида ни унищожат за най-малкото нещо."

   Руски милиардер с такава фамилия е Игор Макаров. Според сп. "Форбс" той притежава лично богатство от около 2.1 млрд. долара. Създател е на ИТЕРА - газова компания, която през 2013 г. бе погълната от държавната "Роснефт" срещу 2.9 млрд. долара. Преди това да се случи, тя е основният износител на газ от Туркменистан, където е роден 57-годишният Макаров. Той е почетен президент е на Федерацията на колоездачите на Русия и навремето е участвал в съветския отбор по колоездене.

   Австрийски медии отбелязват, че не би трябвало да е проблем за Щрахе да разбере самоличността на "Альона Макарова" предвид контактите, които има като вицеканцлер и е необичайно, че не се усъмнява с кого говори. Освен това жена с подобно име, при това племенница на Игор Макаров, "не е виждана досега" и не е известна на обществеността, пише в. "Ди пресе".

  Медийни публикации свързват възхода на украинския олигарх Дмитро Фирташ (влиятелен по време на управлението на сваления президент Виктор Янукович) и други бизнесмени от същата страна с Макаров, пише австрийското издание Nachrichten.at. Става дума за съвместен бизнес в началото на хилядолетието.

  По темата за руското бизнес присъствия в Австрия Центърът за изследване на демокрацията отбелязва, че самите обещания на Щрахе пред "Макарова" - сред тях сериозни обществени поръчки в строителството за руски инвеститори и продажбата на най-важния австрийски таблоид "Кронен цайтунг" - показват механизмите на руско икономическо влияние в Европа. Има се предвид използването на политическа зависимост за разширяване на руското присъствие в стратегически сектори. Руският олигарх Олег Дерипаска наример вече има 25-процентов дял от компанията "Щрабаг", която Щрахе споменава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha