Откриха "БАТА АГРО", фермерите чакат шансове отново да купуват техника

Откриха
Публикация   17:06     16 Май, 2019 /     akcent.bg   /     206

 

  Тази година за първи път на изложението "БАТА АГРО" в град Стара Загора има опитно поле, върху което фирмите ще демонстрират приложението на препарати за растителна защита и торове.

  Целта ни е догодина тези опитни полета да са повече, както и да привличаме все повече фирми, които да предлагат препарати, торове и семена. Това обявиха организаторите на 12-ото поред земеделско изложение "БАТА АГРО", което започна днес на бившото летище край Стара Загора и ще продължи до 17 май.

     В него участват 187 фирми, които са разположили експонатите си върху 37 700 квадратни метра изложбени площи.

   Търговци отбелязват, че сега фермерите повече гледат и по-малко купуват, тъй като голяма част от настоящия програмен  период са изчерпани. Някои от тях се оплакват, че печалбите им в последно време са паднали с почти една трета.

     Въпреки това за периода 2012-2018 г. в страната са регистрирани 9933 нови колесни трактори и 1549 зърнокамбайни, отчете зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, който говори при откриването.

   Стана ясно, че по мярка 4.1 - за инвестиции в земеделските стопанства от Програмата са развитие на селските райони, са сключени общо 1446 договора, от които 1336 - за инвестиции в покупките на нова селскостопанска техника. По тази мярка само одобрените субсидии за нова техника са в размер на 689 824 868 лева, а одобрените разходи по тези проекти са 1 187 621 911 лева.

     Зам.-министър д-р Янко Иванов коментира пред журналисти подадената малко преди старта на изложението оставка от земеделския министър Румен Порожанов с думите, че земеделското министерство си има работодател в лицето на Министерския съвет и вероятно много скоро то отново ще има титуляр на министерския пост.

 Все повече самоходни пръскачки навлизат в българските ниви, което позволява по-широко и лесно приложение на препарати и торове. И тази година, както и миналата година, бе показана най-голямата такава пръскачка в света, чийто резервоар събира 9 тона препарати.

    В земеделската техника навлиза компютъризацията. Това улеснява нейното управление, но пък вдига цената й и оскъпява поддръжката. Този процес обаче е неизбежен, ако искаме да сме конкурентни на страни като Украйна и Русия в производството на зърно, посоче търговецът.

   От Министерството на земеделието съобщиха още, че след падналите гергьовски дъждове състоянието на посевите от пшеница в страната е добро. Очакванията са за добив от 7 милиона тона зърно, като за хляба на България са необходими 2,5 милиона тона. Това се постига с увеличени площи и по-добри технологии и семена, коментират експерти.

Тагове : БАТА ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha