Вторник, 21 Май 2024

В Община Сливо поле честваха 15-та годишнина от създаването на Съюза на пенсионерите в общината

   В Община Сливо поле честваха 15-та годишнина от създаването на Съюза на пенсионерите в общината
Публикация   15:40     10 Май, 2019 /     akcent.bg   /     1506

    Прекрасен празник събра   възрастните хора  от  Община Сливо поле в читалищния  салон  в с.Бръшлен.  В Деня на Европа и деня на победата – 9 май, членовете на 20-те пенсионерски клуба отбелязаха 15- годишнината на Съюза на пенсионерите  в общината. Честването  съвпадна с провеждането на Муждународния форум „Нематериалното  културно наследство на Дунавския регион“.

       С пролетни цветя, пищни нашенски носии и непомръкнала младост посрещнаха скъпи гости – областния управител Галин Григоров, ректора на РУ проф. Христо Белоев, председателя  на  ЦС на Съюза на пенсионерите - 2004 – Валентина Николова, председателя на  Съюза  на пенсионерите –Русе   Йордан Казаков, доцент Емилия Великова от РУ, председателите на пенсионерските  съюзи от съседните общини, както  и председателят на DANET и директор на ILEU към Университета в Улм, Германия г-жа Кармен Щаделхофер.

 

     На сцената отново  оживяха пресъздадените през годините обичаи  и народни ритуали: Благовещение, Сирни заговезни, Велики чатвъртък, Лазаровден, Годеж, в които стотици  участници, представители на всички етноси  от  всички  населени места на общината и граждани на Обединена Европа с  ентусиазъм и носталгия се потопиха в местната  история и традицията на миналите поколения.

     Отчетени бяха значими инициативи - участието на Съюза в залесяването на 2000 дръвчета черна топола на площ  от 20 дка заблатена местност,  „Евопейски ден на съпричастност между поколенията“, в международните проекти „Желаният Дунав“  и „Пътят на хляба“, преминали с голяма масовост, дълга подготовка и  представени пред  гости  от гр. Улм, Германия.

    Изключително съм благодарен за направеното и показаното от пенсионерските клубове в нашата община – заяви  кметът Валентин Атанасов – Няма  как човек да не е съпричастен към ентусиазма на хората от третата възраст, които с различните инициативи запазват  традициите в района и привличат младите към това родолюбиво дело.

       Затова и поздравявам всички пенсионери, искам те да се чувстват пълноправни жители на Община Сливо поле и да ползват всичко, което прави живота в Общината предпочитан -  заяви   Атанасов.

  Той награди председателите на селските клубове с грамоти, а на председателя на Съюза -  Веска Узунова, връчи благодарствен адрес и картина.

   Дейността   на пенсионерската организация  бе високо оценена и от партньорите  по общите проекти – Русенския  университет. Затова  кметът Валентин Атанасов, и Веска Узунова, получиха плакети от ректора  на университета, проф. Христо Белоев. 

      Веселие и аплодисметни, поздравления  и  награди – напълно заслужени!

       Но зад  „кулисите на празника“ стои много работа и извървян дълъг път.

  • Съюзът на пенсионерите е създаден 2004 г. от около100 члена, членуващи в 7 клуба без задачи, цел и перспектива. За 15 години клубовете достигнаха 20 с над 700 члена.
  • Клубовете са настанени в общински сгради, ангажимент за поддръжката, ремонтите, ток, вода, отопление има Община Сливо поле. В момента се ремонтира помещение за 20-ти клуб.
  • Благодарение на кмета на Общината и неговия екип, четири години членовете на клубовете пътуват организирано един път в месеца безплатно от населените места на общината до гр. Сливо поле.
  •  Получават по 5 куб. м. дърва с намалени цени. Всички пенсионери над 70 г. на Великден и Коледа получават съответната храна за празника.
  • Организирано е  обучение на пенсионерите в новите технологии – работа  с мобилни  устройства и  компютърни  системи.

     През   изминалите 15 години дейността на клубовете излезе извън пределите на Общината, на Областта и България, та чак в гр. Улм – Германия, където  беше демонстрирана. При гостуването си  там, Валентин  Атанасов сподели с колегите си от гр.Улм, грижите  за пенсионерите в общината,  многоетническия модел и работата на местната власт в името да едно истинско добруване на хората от третата  възраст.

       Високата  оценка  на дейността с възрастните хора бе потвърдена и от проявения  интерес при гостуването на немската правителствена делегация, водена от министъра по социалните въпроси на провинция Баденвюнтерберг и от г-жа Щаделхофер, посрещнати в с. Бабово.

     15-та годишнина  на Съюза на пенсионерите в Сливополската  община беше  достойно  отбелязана. Но по ентусиазма на участниците  си пролича – предстоят още много години – за празници  и за работа – в името на  по-достойния живот на  хората от  третата възраст.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha