116 години от смъртта на Гоце Делчев почетоха в Русе

116 години от смъртта на Гоце Делчев почетоха в Русе
Публикация   10:02     05 Май, 2019 /     akcent.bg   /     608

   Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, младежи от младежката организация към ВМРО-Русе „Велика България“ и членове на патриотичната организация от дунавския град поднесоха цветя пред паметника на видния революционер и войвода Гоце Делчев в Русе по повод 116 години от неговата гериочна кончина.

   Заместник-председателят на ВМРО-БНД Искрен Веселинов в своето слово пред присъстващите припомни, че днес ни е все така нужен светлият пример на воеводата Делчев, особено във времена, когато страната ни е изправена пред важни избори. Силата на българите е в тяхното единство, припомни народният представител.

   Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македено-одринска организация, а също и национален герой на Република България и  Република Северна Македония.

   В паметта на хората Гоце Делчев за винаги ще бъде запомнен с изграждането на широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, както и с това, че е бил главен четнически инспектор, като с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и така полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha