Понеделник, 23 Декември 2024

Добростин Стефанов е втори в конкурса за "Най-добър млад готвач на България 2019"

Добростин Стефанов е втори в конкурса за
Публикация   20 Апр, 2019   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1299

Александър Русев от "Левента" е сред 10-те финалиста, стигнали до кръга "Черна кутия", Свилен Денчев също се представи достойно в Пловдив

Добростин Стефанов от Гимназията по обществено хранене се класира на второ място в Националната кулинарна купа 2019, която се провежда от 18 до 20 април в Пловдив. 11-класникът е подгласник на победителя в категорията Най-добър млад готвач на годината. Добрата новина съобщи за Акцент.БГ късно снощи шеф готвач Петър Атанасов, който е и жури в една от оценителните комисии.

До финалния кръг „Черната кутия” достигнаха 10 участника, които днес ще излъчат победител. Сред тях е и младият готвач от „Левента” Александър Русе. Съотборникът му Свилен Денчев също се представи подобаващо, но не успя да достигне до финала.

    Над 120 топ готвачи ще премерят сили и черпаци за Националната кулинарна купа – състезание, което ще се проведе на 19 и 20 април в Пловдив. За първи път участниците във вкусната надпревара ще готвят тематично в дисциплината „Нов прочит на българската кухня”.

   В този етап от конкурсната надпревара те  приготвят ястия от ориз в гювече, а най-оспорвани се очаква да бъдат битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“.

    Отборите ще приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. Индивидуалните състезатели трябва да се справят с рибно предястие и основно ястие от червено месо.

   Вторият кръг се казва  „Черна кутия“ - участниците получават продуктите в затворен кашон на самия старт, имат само 10 минути да измислят рецепта и два часа, за да представят на журито тристепенно меню.

    Конкурс за най-добра сватбена торта на тема „Лавандула и люляк“ е една от категориите за излъчване на най-добър сладкар. Претендентите ще минат през още четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда“ и направа на веган десерти.

   В 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново присъства атрактивният шампионат за пица с  дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете разточването на тестото задължително е на ръка.

   Победител в раздел „Паста“ ще стане майсторът, който предложи най-креативната рецепта за затворен пресен продукт. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.

   Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на един чужд език по избор.  Тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката.

    Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

Тагове : готвач , купа ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha